Saftig vallmokaka med apelsinglasyr till Alla Hjärtans Dag. Att baka i en vackerform från Nordic Ware är en kärleksförklaring i sig, tycker inte du? Kakan är bakat på yoghurt och olja så den är extra saftig. Valmofröna tycker jag ger textur och lite smak. Älskar de små svartblåa prickarna i kakan. Enkelt och gott att bjuda kärleken eller familjen på.


SAFTIG VALLMOKAKA MED APELSINGLASYR

INGREDIENSER:
Antal: ca 12-14 bitar
Tid: ca 1 h
Sockerkaka:
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ca 1 krm salt
- 2 1/2 dl strösocker
- 3 ägg
- 2 msk blåa vallmofrön
- 2 1/2 dl yoghurt (naturell, 10%)
- 3 tsk vaniljsocker
- 2/3 dl rapsolja (eller annan olja neutralt i smaken)
Glasyr:
- 2 1/2 dl florsocker
- saft från en blodapelsin
- Strössel eller ätbara blommor till garnering
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla en form. Ställ åt sidan.
- Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Ställ även den åt sidan.
- I en annan skål vispa poröst strösocker, ägg och vaniljsocker. Tillsätt vallmofröna under vispning.
- Tillsätt mjölblandningen och vänd med en slickepott till en klumpfri smet.
- Rör yoghurten mjuk och tillsätt den och oljan till smeten, blanda jämnt.
- Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca. 40-45 minuter eller känn med en provsticka så att kakan är torr i mitten.
- Låt kakan svalna 5 minuter i formen. Dra eventuellt med en vass kniv runt kanterna på formen innan du stjälper upp kakan på ett serveringsfat.
- Blanda florsocker med lite apelsinsaft i taget. Rör till en tjockflyttande glasyr. Häll den över kakan med hjälp av en matsked. Garnera med strössel eller ätbara blommor.
- Förvaras svalt i låda med lock så den inte torkar ut.
X
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN