Enkla valnötsfrallor som du svänger ihop degen på kvällen på 2 minuter och gräddar på morgonen så har du lyxfrukost på nolltid. Kan varieras och smaksättas med rivna morötter eller tranbär till exempel. Supersaftiga och goda. C åt tre stycken varma när jag bakade inför Nyhetsmorgon.


ENKLA VALNÖTSFRALLOR

INGREDIENSER:
Antal 7-8 stycken
Tid: ca 1 timme effektiv tid
Svårighetsgrad: lätt
Ingredienser deg:
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 1 tsk torrjäst
- 4 dl kallt vatten
- 2 dl valnötter, grovt hackade eller halverade
- Flingsalt att toppa frallorna med
INSTRUKTIONER:
- I en stor skål blanda de torra ingredienserna, inklusive valnötterna, med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela med en degskrapa eller kniv i 7–8 bitar. Mjöla ytan lätt och dra ihop varje bit till en boll. Lägg bröden på bakplåtspapper med skarven neråt. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i 15 – 30 minuter.
- Strö flingsalt över och grädda i mitten av ugnen för 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
- Låt frallorna kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk.
Tips!
- Degen ska vara klibbig
- Mjöla underlaget/bakbordet rikligt
- Mjöla dina händer rikligt
- Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar till frallor så du behåller kvar all luft i brödet
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Härligt recept. Var kommer gallret ifrån? 🙂
Hej Nina,
Tack snälla, enkelt och gott.
Gallret är gammalt, minns inte riktigt vart jag köpte det. Kan vara ikea, osäkert. Men som sagt den har minst 15 år på nacken.