Jordgubbskaka med rårörd vaniljsås, smakar lite som paj med vaniljsås fast utan botten. Bara den mjuka och goda pajfyllningen liksom. Drömgod och superenkelt att baka. Du behöver få igredienser, i princip det du har hemma, och du kan variera smak efter tycke. HÄR ser du hur enkelt du svänger den ihop. Testa!


JORDGUBBSKAKA MED RÅRÖRD VANILJSÅS

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
Antal: ca 8 bitar
Tid: ca 45 min
Kaka:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl strösocker
- 115 g smör, smält och avsvalnat
- 2 ägg
- ca 400 g jordgubbar, delade i 4
- mandelspån, kan uteslutas
Rårörd vaniljsås:
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
GÖR SÅ:
- Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme. Fodra en rund form, ca 21-22 cm i diameter, med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- I en stor skål blanda vetemjöl och strösocker.
- I en annan skål vispa jämnt äggen med det smälta smöret.
- Häll äggsmeten över de torra ingredienserna och blanda till en jämn tjock smet.
- Tillsätt 2/3 delar av jordgubbarna och blanda lätt så du inte mosar dem för mycket.
- Häll smeten i den förbereda formen och jämna till ytan.
- Strö de resterande jordgubbsbitarna över. Strö ev mandelspån över.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 30 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt svalna i formen och sen kallna helt på galler.
- Gör vaniljsåsen under tiden. Vispa äggulor med strösocker och vaniljsocker vit och poröst.
- Vispa grädden till hårda toppar.
- Vänd grädden i äggsmeten och blanda jämnt.
- Förvaras kallt i tättslutande burk med lock.
- Servera kakan riktigt kall med vaniljsås.*
* Jag gillar kakan kall men det går utmärkt att äta den ljummen med vaniljsås till eller vaniljglass.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN