Citronrutor med jordgubbar, en spröd mördegsbotten, en krämig syrlig citrontäcke och toppad med solmogna jordgubbar. Drömmen om du frågar mig. Enkelt att göra och enkelt att variera. Jag har bakat dessa rutor med blåbär, hallon, vanilj, choklad och även jordnötssmör. Du hör, variationerna är oändligt många. Testa dig fram till din egen favorit. HÄR kan du se en video i steg-för-steg på hur enkelt du bakar dessa godingar.


CITRONRUTOR MED JORDGUBBAR
INGREDIENSER:

Antal: 16 bitar
Tid: 45 min
Botten:
- 3 1/4 dl vetemjöl
- 1 dl florsocker
- 115 g smör, rumstempererat
Fyllning:
- 3 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
- 3 äggulor
- 1 ägg
- saft av 1 1/2 citron
Garnering:
- 6-8 jordgubbar skivade
- florsocker att sikta över
INSTRUKTIONER:
- Förvärm ugnen till 175 grader. Klä en form ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Häll vetemjöl och florsocker i en stor skål och blanda väl.
- Tillsätt smöret och blanda till en smulig deg.
Pressa blandningen i botten på den beredda formen i ett så jämnt lager som möjligt. Nagga med en gaffel och baka i ca 10 – 12 minuter. - Vispa alla ingredienser till fyllningen i en stor skål.
- Häll fyllningen över den delvis bakade botten och baka i ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen har stelnat lite. Du vill inte att jordgubbsskivorna ska sjunka till botten.
- Toppa med jordgubbar och grädda kakan ca 5 minuter till eller tills fyllningen är stabil, har stelnat helt.
- Låt svalna och sen kyl kakan ordentligt.
- Skär i rutor och sikta över florsocker. Förvaras svalt i låda med lock.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
. 

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Går det att frysa?:)
Hej, ja det fungerar utmärkt ☺️