Så nu har jag bakat min sista rabarberpaj för i år. Knäckig rabarberpaj med brynt smör. Vilken smakkombination! Dottern kom och hälsade på med lillan och jag bjöd på middag. Näää det var sonen som bjöd på middag, jag bjöd på efterrätt. Så glad att jag vågade testa pajen med brynt smör.


Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
Antal: ca 8 portioner
Tid: ca 45 min
Smet:
- 175 g normal saltat smör
- 3 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl ljus sirap
Fyllning:
- 500 g rabarber i ca 1 cm stora bitar (ca 4 stjälkar)
- 1/2 tsk malen eller stött kardemumma
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk maizenamjöl
- saften av 1/2 citron
- glass eller vaniljsås till servering
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme. Smörj en pajform med smör och ställ åt sidan.
- Börja med att brynta smöret i en kastrull på spisen. Rör lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna bränns. Det ä klart när det har fått en gyllenbrun färg och börjar dofta som karamell.
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål eller bunke och lägg i pajformen.
- I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Häll smöret och sirap ner i bunken över de torra ingredienserna. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på fyllningen.
- Bre försiktigt ut i ett jämnt lager över rabarberna.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills den fått fin färg*.
- Server pajen direkt eller förvara den i kylskåpet tills den svalnat.
- Servera med en kula vaniljglass eller med mycket vaniljsås!
* Pajen kommer att ha en brunare färg utan att vara bränt, detta p g a det brynta smöret.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN