Så himla god baklava och så enkelt att göra. Kan du tänka dig att det är första gången ever jag bakar baklava. Skäms nästan att säga det högt. Varför har jag väntat så pass länge? Jag bakade en grekisk variant med valnötter, kanel och apelsinskal i sirapen. Skippade kryddnejlikan men kommer testa nästa gång. C klagade på att det inte var pistagenötter i fyllningen men åt snabbt två stora bitar ändå.



BAKLAVA

Obs! Gräddningstiden i receptet är endast en anvisning eftersom alla ugnar är olika.
Antal: 24 stycken
Sirap:
- 2 dl honung
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 kanelstång
- skal från 1 apelsin
Baklava:
- 500 g valnötter
- 1 tsk kanel, malen
- 1/2 tsk kryddnejlika malen, kan uteslutas
- 1 fpk filodeg, rektangulär
- 300 g normal saltat smör, smält
Topping:
- finhackade valnötter
- ätbara blommor
INTRUKTIONER:
- I en kastrull på spisen koka upp alla ingredienser till sirap och sen sjud på mellanvärme för ca 15 minuter. Låt kallna.
- Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme.
- I en matberedare mal (finhacka) valnötterna med kanel och ev kryddnejlika.
- Ta fram en rektangulär form, ca 22 X 32 cm, och pensla med smör. Lägg ett ark filodeg och pensla med smör. Lägg över så du har 6-7 ark filodeg på varandra.
- Lägg en tredje del av valnötterna över och jämna till ytan.
- Upprepa samma procedur två gånger till med att varva 5 ark filodeg, penslade med smör emellan, med valnötsfyllning.
- Avsluta sen med 6-7 ark filodeg penslade med smör. Pensla sista arket rikligt med smör.
- Med en riktigt vass kniv trimma ev kanterna på formen om filodegsarken är för stora. Sen skär igenom kakan i 12 bitar och sen varje bit i två trianglar, som på bilden ovan.
- Baka i övre nedersta delen av ugnen för ca 30-40 min till gyllenbrun.
- Ta bort kanelstången och apelsinskalet och häll sirapen över hela baklavan, Se till att hälla över hela. Låt stå i minst 4 timmar om inte över natten (bästa smaken) så sirapen sjunker in i baklavan.
Du kan byta ut valnötterna mot andra favoritnötter och smaksätta sirapen med rosvatten eller apelsinblommsvatten.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Ska kryddnejlikan vara mald? Baklava är alltid gott oberoende av vad man har i.
Alltså ska man ta 1/2 tsk kryddnejlikor och mala/krossa själv eller denna mängd färdigmalen? Äsch en dum fråga. Du menar malen?
malen 🙂