En supersaftig chokladkaka med brynt smörglasyr. Chokladkakan är bakat på filmjölk och olja så den håller sig saftig lände. Brynt smörglasyren är ett måste. Och så får du toppa den med vad du gillar. Jag tycker nötterna gifter sig bra med det brynta smöret. Du kan t o m blanda lite nötter i smeten. Jag säger bara. DU MÅSTE TESTA DENNA.
Vill du inte använda kaffe kan du byta ut det mot het vatten men jag lovar kaffet framhäver bara chokladsmaken, det ger ingen kaffesmak.


CHOKLADKAKA MED BRYNT SMÖRGLASYR

INGREDIENSER:
Antal ca 16 bitar
Tid: ca 1 timme
Chokladkaka:
- 6 dl vetemjöl
- 2 dl osötad kakao
- 2 tsk bikarbonat
- 1/2 tsk salt
- 3 stora ägg
- 3 1/2 dl Brun farin socker (eller strösocker)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl olja neutral i smaken
- 2 1/4 dl filmjölk
- 1 1/2 dl ljummet bryggt kaffe ( eller vatten)
Glasyr:
- 100 g normal saltat smör
- 3-4 dl florsocker*
- hackade rostade nötter att toppa med
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, både över och undervärme. Smörj och mjöla ordentligt en sockerkaksform. Ställ åt sidan.
- I en stor skål sikta vetemjöl, kakao, salt och bikarbonat. Ställ åt sidan.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst, ca 5 minuter.
- Tillsätt olja, filmjölk och kaffe. Blanda jämnt.
- Vänd ner mjölmixen i smeten. Blanda lätt så du behåller så mycket luft som möjligt i smeten.
- Häll i formen och tappa formen lätt i bordet så du får bort ev luftbubblor.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter eller till en provsticka kommer ut torr.
- Låt formen stå 5 minuter sen vänd den upp och ner på galler och låt kakan kallna under formen.
- I en kastrull på spisen värm smöret och låt den brynas gyllenebrynt. Rör lätt hela tiden så inte mjölkproteinerna bränns på botten av kastrullen.
- Ta bort från spisen och tillsätt florsocker. Rör till en jämn glasyr. Häll den över kakan och strö över nötter. Låt stelna lätt innan du skär i skivor.
- Förvaras väl inplastat på sval plats.
* Börja med 2 dl florsocker och addera sen lite i taget till önskad konsistens.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Åh så gott det både låter o ser ut! Synd att jag redan har en gryta på tillagning i ugnen 2 h framåt, annars hade jag bakat denna på studs!
asch finns tid. Lägg den på att göra listan.
Det här var en kaka som bara var tvungen att bakas! Jag gjorde precis glasyren, och hade i 4,5 dl florsocker (vägde både smör och florsocker), och konsistensen blev som en torr play doh-lera. 😂 Kan det vara så att något blivit fel i receptet eller var jag för trött för att baka? Löste situationen, ska bli spännande att smaka. 😍
Hej, har uppdaterat i receptet, du ska hälla i florsocker lite i taget tills du uppnår rätt konsistens. Hoppas den smakade 🙂