Många har frågat mig om rumänska bakverk, efterrätter. Så kom jag att tänka på placinta, det är en typ av paj som du bakar i långpanna och fyller med olika fyllningar, kesoost, fårost, äpple, kött eller spenat. Här har jag bakat en sötvariant med keso. Det blev en filodegspaj med keso ost. I Rumänien finns en särskilt ostsort som man använder till placinta men här i Sverige blev keso det närmaste jag kunde komma den rumänska osten.


RUMÄNSK PLACINTA FILODEGSPAJ MED KESO OST

INGREDIENSER:
Antal: 12 bitar
Tid: ca 45 min
Ingredienser:
- 1 kg keso, färskost naturell
- 2 ägg
- 1 1/2 dl mannagryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- riven skal av 1/2 citron
- ev 1 1/2 – 2 dl russin
- 1 fpk filodeg, färsk
- 150 g normal saltat smör, smält
- florsocker att sikta över den färdiga pajen
INSTRUKTIONER:
- I en skål blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet. Låt stå ca 15-20 min så mannagrynet börjar svälla lite.
- Sått ugnen på 175 grader, över och undervärme. Ta fram en form ca 20 X 30 cm och pensla den ordentligt med smält smör.
- Ta ett filodegsblad och lägg i botten på formen. Pensla den med smält smör. Lägg över ett till blad och pensla med smör. Upprepa samma procedur tills du har lagt på sammanlagd 6 blad.
- Häll fyllningen över i formen och lägg ett filodegsblad över. pensla med smör. Upprepa samma procedur med 5 blad till, sammanlagt 6 stycken.
- Med en vass kniv skär igenom kakan i lagom stora bitar. Häll över resterande smör*. Grädda i mitten av ugnen för ca 20-25 minuter eller tills toppen har fått en fin färg.
- Låt pajen svalna i formen innan du skär igenom och serverar. Sikta florsocker över. Gott både ljummen eller kall. Förvaras svalt i kylskåp i låda med lock.
* Se till att det är rikligt med smör du penslar på sista bladet eftersom filodegen bränns annars lätt.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN