dc7b224b187884a0
En enkel kaka som du inte kommer få nog av. En nougatkladdkaka med brynt smörkräm. Passar lika bra till söndagsfikat som det passar till påskbordet. Gillar du mörk choklad kan du byta ut nougaten mot men då ska du tillsätta 2 dl strösocker till smeten. men det finns ingen anledning att ändra något som blev perfekt. Både söt och saltat på samma gång.


NOUGATKLADDKAKA MED BRYNT SMÖRKRÄM

INGREDIENSER:
Antal ca 8 bitar
Tid: ca 35 min
Smet:
- 100 g normalsaltat smör
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 300 g Odense nougat i bitar (byt ut ev 100 g mot ljus eller mörk choklad)*
- 2 tsk vaniljsocker
- en nypa salt
- 4 st ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
Topping och garnering:
- 100 g normal saltat smör
- 2- 3 dl florsocker (beroende på hur söt kräm du vill ha)
- chokladkulor, riven eller hyvlad
- ev strössel
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper, både botten och kanter. Ställ åt sidan.
- I en kastrull på spisen värm smör och vispgrädde. Rör i emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt nougaten och ev chokladen och rör i kontinuerligt.
- Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt. Tillsätt salt och äggen lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen. Blanda i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. Kakan ska vara klar på kanten och ytan men kännas fortfarande lite mjuk i mitten.
- Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk och sen vila i kylskåp i minst en timme.
- I en kastrull på spisen smällt smöret. Rör i kontinuerligt så inte mjölkproteinerna bränns på botten. Smöret är brynt när den har fått en brunaktig färg och börjar lukta karamellaktigt.
- Låt smöret kallna och stelna. Vispa smör och 2 dl florsocker luftigt, tillsätt ev mer florsocker och vispa jämnt. Bred krämen över kladdkakan och garnera med chokladägg, riven eller hyvlad choklad eller strössel.
* Byter du ut en del av nougaten mot mörk choklad får du addera 1 dl strösocker till 150 g choklad så balanserar du bitterheten i chokladen med sötma.
Servera kakan riktigt riktigt kall för en sån tryffelaktig konsistens. Det går jättebra att frysa in kakan med kräm på.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN