Jag kanske ska sluta säga att jag inte är en fan av citron för jag är sålt på dessa gudomligt goda citronbullar. Smöriga, vaniljdoftande citronbullar. Mjuka inuti och med en krispig utsidan. Vaniljsockret och citronzest gifter sig väldigt fint. Du måste testa dessa, HÄR kan du se hur jag har snurrat bullarna. Superenkelt. Hemligheten sitter i kall deg som går att hantera utan kladd.


GUDOMLIGT GODA CITRONBULLAR

INGREDIENSER:
Antal 6-8 XXL bullar
Deg:
- 7 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 1 msk torrjäst
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 dl mjölk
- 11 msk normal saltat smör rumstempererat
Fyllning:
- 3 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- zest av 2 medelstora citroner
- 6 msk normal saltat smör, smält
INSTRUKTIONER:
- Häll de torra ingredienserna till degen i köksassistent och blanda lätt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör på medelhastighet tills degen går ihop.
- Höj hastigheten och kör i ca 20 minuter. Degen blir blank och elastisk. Plasta in och låt degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar. Ställ skålen sen i kylskåpet för minst en timme om inte flera.
- I en skål blanda strösocker, vaniljsocker och citronzest. Ställ åt sidan.
- Ta upp degen på bakbordet och dela den i 6-8 lika stora bitar. Kavla varje degbit till en rektangel, ca 20 x 35-40 cm. Pensla med smält smör och strö över en del fyllning. Bred lite lätt.
- Rulla från den långa sidan och ställ på en bricka. Upprepa med resterande degbitar. Ställ brickan med rullarna i frysen för ca 5- 10 minuter.
- Ta fram en rulle och sker igenom på längden men inte hela vägen. Lämna ca 1 cm i ena änden. Vrid längderna med fyllningen uppåt och fläta ihop. Dra ihop ändarna och lägg dem under kransen. Lägg på ett ugnsplåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande rullar.
- Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme, när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-12 minuter eller tills dem är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Sikta ev florsocker innan servering.
Om du ställer dina rullar i frysen en stund blir lättare att forma bullarna och mindre kladd.
Bullarna håller sig färska länge men går utmärkt att frysa in både ogräddade och gräddade.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Hi
Can I get the Recepie of the lemon cookies in English please.
Thanks
Noam
Hi, I don’t have it i english, only in Swedish so you have to use google translate and ask me if you have more questions.
Kollade på dina citronbullar och de ser goda ut.
Men hur mycket väger 11 msk mjukt smör?
Hej, det blir ca 140 g smör. En msk brukar ligga på 13 g.
Ska jag använda vetemjöl special?
Hej, det blir bra resultat med vanligt vetemjöl med.
Bullarna ser helt magiska ut 🙂 Kan man använda färsk jäst istället för torr?
Hej. Ja det kan man en halv paket men då kommer jäsningstiden vara mindre, lägre.
Hej Simona
Undrar hur du gör dina otroligt fina bullar ?
Hej, på min instagram @simonamuntean_ hittar du flera reels på hur jag formar olika bullar.
Om man fryser in bullarna ogräddade. Måste dessa tina innan man sedan gräddar dom, eller gräddar man dom fryst och isf blir de liknande grader och tid?
Hej,
Jag har tinat upp bullarna först och sen gräddat på samma sätt som innan.