Saftiga havrefrallor. Så enkla att göra och så goda. Ingen köksassistent behövs, du kan knåda degen för hand. Jag hade lite ”mjölrester” som jag brukar kalla det och blandade i degen. Med ”mjölrester” menar jag olika mjölsorter som ligger i tusen påsar, någon deciliter här eller där. Men du kan självklart baka frallorna på bara vetemjöl.


SAFTIGA HAVREFRALLOR

INGREDIENSER:
Antal 12 stycken
Ingredienser:
- 2 tsk torrjäst eller 20 g färsk jäst
- 5 dl varmt vatten
- 3 dl havregryn
- 3 msk olja neutral i smaken
- 2 tsk salt
- 10 – 11 dl vetemjöl ( ersatte 2 dl med stenmalet fullkornsmjöl för mer fiber)
- ca 2 dl havregryn att strö över frallorna
INSTRUKTIONER:
- Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- I en stor bunke lös upp jästen i varmt vatten. Tillsätt havregrynen och olja och låt stå ca 10 minuter.
- Blanda i saltet. Tillsätt 10 dl mjöl och knåda till en jämn deg. Tillsätt ev lite mer mjöl och degen är fortfarande lite klibbig.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i 12 bitar. Rulla varje bit till en rund bulle. Lägg på plåt med lite mellanrum emellan.
- Pensla bullarna med vatten och strö över havregryn.
- Täck med en kökshandduk och låt bullarna jäsa i ca 1 timme till dem dubblar sin storlek.
- Sätt ugnen på 200 g över och undervärme när det återstår 30 minuter av jäsningstiden.
- Grädda frallorna i mitten av ugnen för ca 15 minuter eller tills de har fått en fin ljusbrun yta.
- Låt svalna på galler under en kökshandduk.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Hej! Ser jättegott ut! Kan man kalljäsa dessa?
Hej, Absolut det kan du. Använd kall vätska och ställ på en sval plats i flera timmar eller över natten.