Denna underbara juliga Charlotte Royale tårta med choklad och saffran är resultatet av utmaningen som jag och mina bloggkompisar, några baktokiga receptkreatörer, har haft. Vi alla skulle baka tårtan från min bok, Simonas Söta, men göra en egen tolkning av den. I boken är tårtan gjord på vaniljrulltårta med blåbärssylt och fylld med len blåbärsmousse med vit choklad. Här kommer en juligare variant av denna men receptet är anpassat så ingen gelatin behövs. Om inte denna är perfekt till Julafton så är den perfekt som 1:a Advent tårta nu på söndag.
Klicka på respektive bloggnamn för att se de andras bidrag till utmaningen:
Anna Annas mat och bak
Jenny Jennys rum och spis
Malin Fredagskaka
Maria Cake by Mary
Yvonne Baka.se
Och så kan jag passa på att berätta att just nu har jag ett superbra erbjudande på boken, beställ en signerad utgåva, med personlig hälsning, som julklapp eller present till dig eller någon du tycker om. HÄR kan du läsa mer och beställa.


CHARLOTTE ROYALE TÅRTA MED CHOKLAD OCH SAFFRAN

INGREDIENSER:
Antal: ca 16 bitar
Tid: 1 timme
Rulltårta:
- 3 ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl ( ta bort 3 msk)
- 3 msk osötad kakao
- 1 tsk bakpulver
- ½ dl kall mjölk
Mousse:
- 300 g vit choklad
- 4 äggulor
- 2 kuvert saffran (stött med 1 tsk strösocker och blandad med 1 msk citronsaft)
- 600 g färskost
- 1 dl vispgrädde
- ev 2-3 msk marsan snabb vaniljpulver.
Kräm:
- 1/3 delar chokladkräm
- 200 g osaltat smör, vid rumstemperatur
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker pösigt. Sikta vetemjöl blandad med kakao och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt mjölken och rör jämnt. Bred smeten jämnt på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen för 5-7 minuter.
- Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett nytt bakplåtspapper. Dra bort pappret.* Låt svalna under en kökshandduk.
- Smält chokladen i mikrovågsugn. Rör i äggulorna, en i taget och vispa jämnt mellan varje. Tillsätt saffran och vispa jämnt. Låt krämen svalna.
- Vispa färskosten mjukt och tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Vänt 2/3 delar av chokladkrämen i färskostkrämen. Överblanda inte. Ställ kallt.
- Vispa smöret ljus och luftigt. Tillsätt resterande 1/3 del av chokladkrämen och vispa jämnt.
- Bred smörkräm i ett jämnt lager över den kalla kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Plasta in ordentligt och låt rulltårtan stelna i frysen i ca 10 minuter.
- Fodra en rund skål med höga kanter med plastfilm. Skär rulltårta i ca 1 cm tjocka skivor och klä botten och väggarna på skålen med. Tryck bitarna ihop lätt så du inte får stort mellanrum mellan så fyllningen rinner ut.
- Känns moussen för lös kan du vispa i 2-3 msk marsan snabb vaniljpulver innan du fyller skålen med och jämnar till ytan. Ställ skålen i kylskåp i ett par timmar så moussen stelnar. Stjälp upp tårtan på ett serveringsfat. Var försiktigt så den inte går sönder.