Dessa kakor är beroendeframkallande. Chokladiga chokladkakor med flingsalt. Smälter i munnen. Jag bakade dessa live på Instagram och hade svårt att hålla mig efter jag tagit en tugga. Och då var jag i direktsändning. Men jag gjorde ”misstaget” att gömma en bit Dulcey choklad i några av kakorna och då var jag fast. DRÖMGODA.

CHOKLADKAKOR MED FLINGSALT

INGREDIENSER:
Antal: 16 stycken
Tid: ca 30 min
Ingredienser:
- 200 g mörk choklad av bra kvalité
- 125 g normal saltat smör i kuber
- 2 dl strösocker
- 1 dl brunt farin
- 2 stora ägg
- 5 dl vetemjöl
- 3 msk osötad kakao
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Topping:
- flingsalt
- 1 dl chokladknappar
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- I en kastrull på spisen smält choklad och smör. Ta bort från plattan.
- I en skål vispa ägg och strösocker samt brunt farin riktigt pösigt. Häll choklad och smör i en tunn stråle under fortsatt vispning. Vispa jämt.
- Tillsätt övriga torra ingredienserna och vänd tills du får en jämn smet/deg. Blanda sist i 1 dl chokladknappar. Om smeten är lite lös låt den vila ett par minuter.
- Med en glasskopa eller matsked ta ut smet och släpp glest på plåten. Strö över flingsalt och chokladknappar och grädda i mitten av ugnen för ca 10 minuter.
- Kakorna kommer kanske att spricka och sen sjunka lite efter att du har tagit ut dem. Låt de kallna helt på plåten innan du lyfter dem försiktigt.
- Förvaras i lufttätt burk.
Du kan smaksätta smeten med hackade nötter, chokladbitar eller torkad frukt. Varför inte gömma en karamellbit?
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN