Denna uppochner blåbärskaka med kardemumma är så saftig och god att du måste släppa allt och ställa dig i köket och baka den. Men baka den med färska eller frysta skogsblåbär. Använd inte den amerikanska varianten på jätteblåbär som är ljusa i köttet. Blir varken samma färg men framför allt samma smak. Och lita på mig, kardemumma och blåbär passar superbra ihop.


UPPOCHNER BLÅBÄRSKAKA MED KARDEMUMMA

INGREDIENSER:
Antal: ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme
Smet:
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 1 tsk malen kardemumma
- 2 dl strösocker
- 3 stora ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 1/2 dl grekisk yoghurt eller gräddfil
- 2/3 dl rapsolja eller annan neutral olja i smaken
Fyllning/topping:
- 3 dl skogsblåbär färska eller frysta
- 1 dl muscovadosocker
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och smörj och mjöla en rund form , ca 20 cm. Ställ åt sidan.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
- I en annan skål, vispa strösocker, ägg, yoghurt och vaniljsocker.
- Tillsätt mjölblandningen och vispa jämnt.
- Tillsätt oljan och blanda till en jämn smet.
- Strö muscovadosocker i botten på formen. Häll blåbären över.
- Häll smeten över och släta till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna något i formen innan du vänder den upp och ner över ett serveringsfat.
- Förvaras svalt i låda med lock.
Du kan byta ut blåbären mot andra frukt eller bär. Och även kardemumma i smeten mot riven citronskal.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram

FOTO: SIMONA MUNTEAN
Hur gör jag denna glutenfri?
Hej, jag är inte så bra på glutenfritt men välj ett recept på glutenfri sockerkaka så kan du använda det istället.