Ok kalla mig gärna galen men jag blev sugen på små blåbärscheesecake grottor. Hur kan man bli sugen på något som man varken har ätit tidigare eller sett någonstans? Det är ett mysterium men är så glad att jag gav efter. För dem blev magiskt goda. Så lätt att baka också.


GODA BLÅBÄRSCHEESECAKE GROTTOR

INGREDIENSER:
Antal: 14-16 stycken
Tid: ca 30 minuter
Kakdeg:
- 250 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 5 3/4 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g färskost, naturell
- 1 ägg
- 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1- 1 1/2 dl färska skogsblåbär att toppa med
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme..
- Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt.* Ställ åt sidan.
- Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen är mjuk men det går att hantera.
- Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter.
- Lägg en degboll i varje form och truck en grop i mitten.
- Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
- Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen för ca 7-8 minuter.
- Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
- Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.
* Använder du en muffinsplåt, fördela degen, rulla till bollar, lägg en boll i varje grop och tryck ett håll i mitten med tummen eller annat rund.
Följ @simonamuntean_ på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Mina degbollar spricker alltid när jag ska trycka en grop i dem, det spelar ingen roll vad jag använder. Vad gör jag för fel?
Hej Linda, kan det vara så att degen är för torr? Min är ganska mjuk. Använder rumstempererat smör.
Tack för svar!
Ska låta det ligga framme lite längre, så hoppas jag det hjälper!
Tack än en gång?
Åh, det var jättegoda. Hade dem inne ca 12 min i ugnen för att få dem färdiggräddade, beror säkert på ugnen!
Vad roligt att du gillade dem. Ja alla ugnar är olika så det gäller att gå efter ens egen. 🙂
Ser ju förbjudet gott ut. ska ut o plocka lite blåbär i veckan om det finns kvar ute i skogen.
Tack för receptet
Det var så lite så.
WOW! Dessa ska jag definitivt testa att baka, ser så gott ut!
Dem är ljuvligt goda 🙂
Hej, använder du en vanlig muffinsplåt eller en minimuffinsplåt?
Hej,
Har använt en muffinsplåt, mellan storlek, alltså inte bamsiga amerikanska muffinsformat men inte cupcakes heller.
Ingen grädde i fyllet??
Hej, ingen grädde. 🙂
Dem är så enkla att baka och magiskt goda😋😋. Tack för ett nytt favorit recept🌺🌺
Vad roligt att du gillar dem. En klar favorit här hemma också. 🙂
Sök på cookiecups… finns maaaassor med sådana recept, ex på Pinterest..
Testat ditt recept med både jordgubbar och blåbär och blev kanonbra! Gjorde många små i minimuffinsplåt 👌🏻
Går dessa att frysa in eller hur länge håller dom om man håller dom svalt? 🤤
Hej,
Du kan frysa in grottorna eller så kan du förvara dem i låda med lock i kylskåp , håller länge, minst 2 veckor.
Körde varmluft och dom ville inte stelna alls först, fick köra dubbel tid i ugnen. Skiljer det sig så mycket mellan varmluft o över/under?
Annars goda, ska dock göra en större grop nästa gång 😂
Hej,
Det skiljer sig mycket både mellan vanlig och varmluftsugn som det skiljer sig mellan ugnarna. Därför ska du alltid gå efter din egen ugn och tiden i receptet är endast en anvisning.
Har bakat ditt recept idag, men ännu inte smakat, ser väldigt gott ut.
MEN den mängden deg till den mängden smet gick inte ihop sig för mig….
Jag gjorde 40 kakor i foliebakfomar, och gjorde dubbel sats fyllning som ändå inte räckte till alla kakor. Det kan ju vara bra för andra att veta!!
Gräddningstiden tycker jag inte heller stämmer….gräddade mina i 16 minuter.
Hej,
Jag gör ganska stora, bara 24 stycken, och hållet är inte så stor. Blev tillräckligt mycket fyllning. När det kommer till gräddningstid är alla ugnar olika och därför viktigt att gå efter sin egen ugn.
Gjorde dessa i helgen. Supergoda. Tyckte det blev lite för mycket deg så testade att göra det som en paj/vanlig cheescake istället. Blev perfekt. Supergott.
Toppen 🙂
Fyllningen blev alldeles för lös, flytande 🙁
Hej Karin, svårt att säga vfr din fyllning blev för lös efter gräddning, om det är det du menar. För fyllningen är lös när du ska fylla grottorna med.