Semmelcheesecake. Svingod för att citera dottern. Hon var och hälsade på en kväll innan hon skulle jobba natt. Hade precis fotograferat färdigt både semmelglassen och denna cheesecake så det var bra tajmning. Hon smakade glassen efter middag och tog med sig två stora bitar cheesecake som hon skulle äta på sin rast. Hon ringde mig på morgonen och det första sa var:
Cheesecaken var svingod mami, delade med mina kollegor och alla sa samma sak.



SEMMELCHEESECKAKE

INGREDIENSER:
Antal: ca 10 bitar
Tid: ca 30 min effektiv tid
Svårighetsgrad: lätt
Ingredienser botten:
- 250 g mandelkubb kakor, ca 10 stycken
- 75 g smör, smält
- 1/2 tsk kardemumma kärnor, mortlade
Ingredienser cheesecake:
- 2 dl vispgrädde
- 100 g vit choklad, smält och avsvalnat
- 500 g färskost
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g mandelmassa*, mjuk rörd med ca 1/2 – 1 dl mjölk eller vispgrädde
Garnering:
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 2 stycken mandelkubb, smulade
INSTRUKTIONER:
- Fodra en rund form med löstagbara kanter, ca 20–22 cm i diameter, med bakplåtspapper både botten och väggarna. Ställ åt sidan.
- Kör kakorna i matberedaren till du får en grynig massa. Blanda med smält smör och kardemumma till en blötmassa som du trycker ner i botten på formen. Använd baksidan av en matsked. Packa massan ordentligt så botten inte smular senare. Ställ formen i kylskåp tills du förbereder fyllningen.
- Vispa grädden till hårda toppar. Vispa färskosten tillsammans med vaniljsocker i en annan skål. Vänd grädde och den smälta och avsvalnade chokladen i färskosten. Blanda jämt. Tillsätt mandelmassan och vänd ett par gånger.
- Häll fyllningen i formen och jämna till ytan. Ställ kallt i minst 2 timmar.
- Garnera med vispad grädde som du spritsar i ett fint mönster och strö över smulade kex.
- Förvaras kallt till servering.
* Godare med hemmagjord mandelmassa, recept hittar du här. Använd 1/2 sats till cheesecaken.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
1 comments / Add your comment below