Inlägget är ett reklamsamarbete med Hemmakväll
Godistårta med extra allt för att fira lösgodisen dag. Alltså tänk dig en tårta som du bara öser på massa lösgodis, alla dina favoriter. Spelar ingen roll om det är sura, söta, choklad eller lakrits. Men inte bara det utan tårtan är fylld med godiskräm. Jag är inte så förtjust i lösgodis om vi räknar bort chokladen men i tårtformat, ge mig bara.
Du kan fylla tårtan med favoritgodiset. Byt ut chokladkrämen mot en annan godiskräm eller tvärtom. Ja som sagt, det är du som bestämmer, eller barnen. Kul att dekorera ihop med barnen. Önskar att jag var inne i bakning på den tiden mina barn var små, vi hade haft jättekul med att dekorera tårtan. Men nu gjorde jag det själv och efter fotografering och efter att jag tryckte i mig en bit, jag måste provsmaka allting det vet du väl, gick jag och lämnade över tårtan till min granne som har småbarn. Vilken lycka jag såg i de små glittrande bruna ögonen. Jag vet att idag är jag någons hjälte.


GODISTÅRTA MED EXTRA ALLT

INGREDIENSER:
En sats ger ca 12 bitar
Svårighetsgrad: medel
Tid: ca 1 timme
Ingredienser godiskräm fyllning:
- 50 g favorit godis, klippt i mindre bitar
- 1 1/2 dl vispgrädde
Ingredienser bottnar på tre lika delar:
- 4 ägg
- lika delar vetemjöl
- lika delar socker
- 2 tsk bakpulver
Ingredienser chokladkräm fyllning:
- 100 g chokladbitar
- 100 g smör
Ingredienser vaniljkräm:
- 200 g vit choklad
- 200 g färskost naturell
- 150 g smör vid rumstemperatur
Garnering:
- 100 g mörk choklad
- 1/2 msk olja neutral i smaken, typ rapsolja
- all möjligt lösgodis du gillar
INSTRUKTIONER:
- I en kastrull på spisen värm vispgrädde och godis. Rör om kontinuerligt så det inte bränns på botten. Det får inte börja koka.
- När allt godis har smält häller du den i en skål, täcker med plastfilm eller lock och ställer kallt i minst 4 timmar. Brukar göra den kvällen innan och låter den stå kallt över natten.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugnsvärme. Olja och mjöla tre engångsformar, ca 18 cm i diameter, samt lägg bakplåtspapper i botten.
- Knäck äggen i ett glas. I två likadana glas häller du vetemjöl, respektive strösocker. Det ska vara lika mycket i alla glas, därför kallas detta recept för tre lika delar.
- Vispa äggen kraftigt och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd sen försiktigt i äggsmeten.
- Grädda på nedersta valsen för ca 25–30 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna så inte bottnarna sjunker. Gör tändstickstestet om du är osäker på om bottnarna är klara innan du tar ut dem ur ugnen.
- Låt bottnarna svalna i formarna under en kökshandduk för ca 5 minuter sen kallna helt på galler innan du monterar tårtan.
- Smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Låt den svalna. Vispa smöret vit och luftigt. Tillsätt chokladen i en tunn stråle, eller lite i taget, under fortsatt vispning.
- På ett serveringsfat varva bottnar med chokladkräm och godiskräm. Plasta in tårtan och ställ kallt tills du förbereder vaniljkrämen.
- Smält vit chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
- Vispa mjukt rörd färskost och smör till en fluffig kräm.
- Tillsätt den smälta chokladen till smör- och färskostkrämen och vispa tills krämen är jämn och luftig.
- Spackla den kalla tårta med vaniljkrämen. Ställ kallt.
- Smält mörk choklad i mikrovågsugn eller vattenbad och blanda med oljan. Låt den svalna men den får fortfarande vara flytande, trögflytande.
- Häll chokladen över toppen på tårtan och längst mot kanterna så den rinner snyggt. Använd baksidan av en matsked för att trycka ut chokladen över kanten på tårtan. Ös på med massa lösgodis som du gillar.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


Hej!
– Vad menas med lika delar vetemjöl/socker…hur mycket?
– Blir inte bottnarna lite torra?
Tack på förhand för svaret! 🙂
Hälsningar,
//Doina
Hej,
Du tar fram tre lika glas. Knäcker äggen i det ena och de andra två glasen fyller du med strösocker respektive vetemjöl. Du fyller upp till samma nivå som äggen är i första glaset. Det är det som menas med lika
delar. Nej bottnarna blir inte torra.
Kan jag göra färdigt tårtan (montera tårtbottnar och krämer) och frysa den? Tänkte förbereda så mycket som möjligt i förväg inför dotterns födelsedagskalas.
hej, det går utmärkt att frysa in bottnarna fyllda med chokladkrämen. Men jag skulle vänta med vaniljkrämen och dekorationerna. Vaniljkrämen innehåller färskost och den kan skära sig när den tinar upp. Så tinar du upp tårtan och gör vaniljkrämen, kan göras någon dag eller två i förväg och förvaras i kylen, då saftar bottnarna till sig ordentligt. Garnera samma dag tårtan ska ätas.