Inlägget är i reklamsamarbete med DrOetker
Kombinationen brownies med salt karamell och vanilj är oemotståndligt. Har du inte testat så är det på tiden du gör det. Jag gillar att karamellen inte är för hård utan går riktigt bra ihop med de mjuka browniebitarna. DrOetker vaniljpasta gör underverk för karamellen. Använder den till nästan allt jag bakar nuförtiden.


BROWNIES MED SALT KARAMELL

INGREDIENSER:
En sats ger 20 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++
Ingredienser brownies:
- 140 g smör
- 115 g mörk choklad, hackad
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl brunt farin
- 2 stora ägg
- 1 tsk DrOetker vaniljpasta
- 1 ¾ dl vetemjöl
- ½ dl + 1 msk kakao
- en nypa salt
Ingredienser saltkaramell:
- 1 1/4 dl strösocker
- 1 1/4 dl brunt farin
- 2 msk vatten
- 1 msk flytande glukos
- 85 g osaltat smör, i små kuber
- 3/4 dl vispgrädde
- 1 tsk havssalt
- 2 tsk DrOetker vaniljpasta
- flingsalt för dekoration
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig form, ca 20 X 20 cm, med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Smällt smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen och tillsätt strösocker och brunt farin. Vispa snabbt till en slät smet. Låt svalna ca 5 minuter.
- Tillsätt äggen och vaniljpasta under kraftig vispning. Vänd de torra ingredienserna i smeten och blanda till en klumpfri smet. Häll den i formen. Jämna till ytan.
- Grädda i mitten av ugnen för ca 25–30 minuter. Låt kakan kallna i formen under tiden du gör saltkaramellen.
- Värm strösocker, brunt farin, vatten och glukos i en tjockbottnad kastrull över låg värme på spisen. Rör försiktigt tills sockret har lösts upp och den börjar puttra. Täck med lock i 2 minuter. Ta av locket och koka upp och sen i ytterligare 2–3 minuter. Rör om hela tiden.
- Tillsätt smöret och vispgrädden och rör om tills allt är helt inkorporerat. Låt koka upp och sen i ytterligare 7–8 minuter tills det bildas stora bubblor. Rör om ofta. Karamellen är klar när den kommer bort från kastrullens sidor när du rör i.
- Gör ev kultestet genom att släppa en droppe i iskallt vatten och det bör bli ganska snabbt till en tuggkonsistens. Stäng av värmen och tillsätt salt och vanilj. Häll den över kakan.
- Låt karamellen svalna något innan du strör över flingsalt.
- Låt kakan kallna innan du ställer den i kylskåpet för minst 2 timmar.
- Dela i lagom stora bitar.
Redan i början på februari bakade jag dessa godingar första gången men av någon anledning har jag inte hunnit skriva rent receptet. Nu 7 månader senare delar jag receptet med er. Pust!
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram



FOTO: SIMONA MUNTEAN
Är karamellen överkokt när det blir knäck?
Om det har blivit knäck då har den kokat för länge.
Hej!
Har planer på att baka denna härliga skapelse i helgen men undrar varför det står ’½ dl + 1 msk kakao’ i receptet? Finns ingen förklaring under instruktionerna…
/Charlotte
Hej,
Det ska vara lite mer kakao än 1/2 dl därför ska det blandas i smeten 1/2 dl (0,5 ) och 1 msk.