Är du inte alltid på jakt efter saftigaste, godaste, krämigaste, mest underbart goda tårta eller bakelse? Så klart. Den ständiga jakten. Nu kanske jag tar det lugnt ett tag. Chokladbottnar har en tendens att bli torra tycker jag så därför finns det några trix eller ”hemliga” ingredienser att ta till för att få bottnarna saftiga. Kokt vatten, varmt bryggd kaffe, majonnäs ( ja du hörde alldeles rätt), vin och även öl. De två sistnämnda hade jag inte provat tidigare så eftersom vinet kommer att gå till att dränka lammsteken i fick ölen smaksätta tårta och det blev en oerhört saftig chokladtårta med mörk öl. Det är alkoholfri öl förstås och jag lovar tårtan smakar underbart men allt annat än öl. Öl är inte min typ av dryck nämligen.
Tårtan är fylld med jordgubbs- och chokladfluff fast jag vill helst kalla dessa för krämer. Det är ju trot allt krämer gjorda på vispgrädde och godis eller choklad. Använd favorit godiset, mjukt gelégodis till.



CHOKLADTÅRTA MED MÖRK ÖL

INGREDIENSER:
En sats ger 12 bitar
Ingredienser chokladbotten:
- 2 1/2 dl Guinness alkoholfri, rumstempererat
- 10 msk olja neutral i smaken, typ rapsolja
- 1 3/4 dl osötad kakao plus extra till formen
- 3 1/2 dl strösocker
- 1 dl brun farin
- 1 3/4 dl gräddfil
- 2 stora ägg
- 2 tsk vaniljpasta
- 5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Ingredienser jordgubbskräm:
- 100 g jordgubbsgodis. hackad i mindre bitar
- 2 dl vispgrädde
Ingredienser chokladkräm:
- 180 g ljus choklad, hackad
- 2 dl vispgrädde
- 100 g ljus choklad, hackad
- 3/4 dl vispgrädde
- riven choklad, ljus eller mörk
- påskägg, påskgodis
INSTRUKTIONER:
- Börja med att förbereda krämerna eftersom dessa behöver tid för kylning.
- Värm vispgrädden till jordgubbskrämen på spisen och ta bort precis innan den börjar koka. Lägg i gelégodis och rör i tills krämen är slätt. Ställ kallt för minst 4 timmar.
- Upprepa samma procedur för chokladkrämen. Blanda i hackad choklad och rör i tills du får en slätt kräm. Ställ kallt i minst 4 timmar.
- Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj en 20 cm rund form med löstagbara kanter med matlagningsspray och pudra med kakao.
- I en stor skål, vispa för att kombinera Guinness, olja, kakaopulver, strösocker och brun farin.
- Tillsätt gräddfil, ägg och vaniljpasta och vispa tills inga klumpar kvarstår .
- I en medium skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt.
- Tillsätt till Guinness blandning och vispa tills smeten är jämn.
- Häll i formen och baka tills en tandpetare som sätts in i mitten kommer ut rent, 45 till 50 minuter. Jag har täckt toppen med aluminiumfolie efter 30 min så inte toppen skulle brännas.
- Låt kakan kallna helt innan du tar bort från formen.
- Vispa den kalla jordgubbskräm med elvisp på höghastighet tills krämen blir ljus och luftig.
- Vispa den kalla chokladkrämen med elvisp på höghastighet tills den blir ljus och luftig.
- Dela botten i två. Sätt ihop bottnarna med kräm emellan.
- Gör ganache. Värm vispgrädde i en kastrull på spisen. Ta bort från spisen strax innan den börjar koka. Tillsätt chokladen och rör i tills du får en len, klumpfri ganache.
- När ganaschen kommer till rumstemperatur, häll den över tårta.
- Garnera med riven choklad och påskägg samt ev blommor.



Hur görs krämerna och vad för jordgubbsgodis menar du?
Hej Sonja,
Det är uppdaterat nu i receptet. Några steg hade fallit bort. Bra du såg det. Godis som finns i lösvikt, mjuka remmar med smak av jordgubbar eller annan favorit. Men mjuka geleaktiga.