Påsk. Snart. Jag lovade nya recept på påsktårtor och här kommer det första. Skulle kunna mer än gärna nöja mig med bara denna morotstårta med färskostkräm till påsken. Alltså du måste bara testa så förstår du. Så saftiga tårtbottnar med morot och kokos i, varvade med krämig färskostfyllning och garnerad med ätbara ananasblommor.
Hade länge tänkt på att göra ananasblommor och nu såg jag min chans. Superenkelt och kul men det tar lite tid tills blommorna torkar. Det är egentligen det enda momentet som tar tid. Längre ner hittar du beskrivning och bilder på hur du gör.
Om inte denna morotstårta med färskostkräm passar dina smaklökar så har jag på gång ett chokladrecept.





PÅSKTENS MOROTSTÅRTA MED FÄRSKOSTKRÄM

INGREDIENSER:
En sats ger en tårta, 20 cm, 10 bitar
Tid:
Svårighetsgrad: lätt
Ingredienser morotstårta:
- 120 g fint riven morötter
- 1 dl kokos, riven
- 2 ägg
- 1 tsk kanel, malen
- 1 1/4 dl filmjölk
- 3/4 dl strösocker
- 3/4 dl brunt socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 dl rapsolja
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
Ingredienser ostkräm:
- 400 g färskost
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljpasta
- ca 1 dl grädde
Garnering:
- torkade ananasskivor
- ätbart guldpulver
- eller påskägg i choklad, påskgodis
INSTRUKTIONER:
- Sätt ugnen på 100º C. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
- Skala och ta bort alla förhårdnader och svarta prickar på en ananasfrukt.
- Skär ananasen i tunna skivor och lägg på plåt.
- Ställ plåten i mitten av ugnen för ca 2 timmar. Vänd skivorna efter halva tiden. När de är klara ska INTE vara hårda utan mjuka och formbara.
- Vill du forma ananasskivorna till blommor lägg dem i muffinsplåt tills dem torkar. Beroende på hur tjocka skivorna var från början eller hur mycket dem hade torkat in i ugnen kommer det att ta tid att få blommorna hårda och hålla formen. Förvaras svalt i låda utan lock.
- Förvärm ugnen till 175 ° C .
- Blanda alla ingredienser till tårtbotten i en skål. Vispa till en jämn smet.
- Häll i formen och baka i ca 30 – 35 minuter eller tills kakan är färdig. Gör ett stickprov för att se till att kakan är bakad. Om det fortfarande finns någon deg som hänger på pinnen, fortsätt bara att baka lite.
- Låt botten sedan svalna väl.
- Vispa osten med florsocker tills det är jämnt.
- Tillsätt grädden lite i taget under fortsatt vispning tills krämen är luftig och har rätt konsistens. Ställ kallt.
- Bredd krämen på tårtan och garnera.
- Garnerar du med torkade ananasskivor lägg på dem max 1 timme innan serveringen så dessa inte hinner mjukas upp och tappa formen.



