Mörka och trista kvällar kräver sin rätt i choklad. En bit av denna gudomliga kaka gör underverk. Klart du inte behöver kräm på men ack så gott den gör för själen. En verkligen lyxig kladdkaka. Jag gjorde en sån kallad hallonfluff som jag toppade kladdkakan med. Superenkelt och du lyckas med varje gång. Tanken var från början att göra en riktig hallonkräm till men när jag såg påsen med hallonskum som hade stått i köket på diskbänken i snart två veckor utan att någon i familjen hade varit intresserad ens att öppna påsen och smaka… Ja du vet hur jag är, vill helst inte slänga. Kladdkakan blev perfekt i konsistensen och fluffen blev pricken över I:et. Biten jag fotograferade slank ner ganska så snabbt så resten av kakan fick dela på sig, lämna hemmet och bege sig till dottern och till en av våra kompisar. Jag kunde inte ha det på ett annat sätt annars hade det slutat med att jag åt upp hela kakan.


LYXIG KLADDKAKA MED HALLONFLUFF

INGREDIENSER:
En sats ger ca 10 bitar
Tid:
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++
Ingredienser smet:
- 100 g smör
- 100 g choklad
- 1/2 dl bryggd kaffe
- 2 st ägg
- 2 msk ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk kakao
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 2 krm salt
Ingredienser hallonfluff:
- 80 g mjuka hallonskum godis
- 3 dl vispgrädde
INSTRUKTIONER:
- Börja med att göra hallonfluff eftersom den behöver tid i kylen för att kallna ordentligt.
- I en kastrull på spisen värm vispgrädde och godis. Rör om kontinuerligt så det inte bränns på botten. Det får inte börja koka.
- När du har fått en jämn kräm häller du den i en kastrull, täcker med plastfilm eller lock och ställer kallt i minst 4 timmar. Brukar göra den kvällen innan och låter den stå kallt över natten.
- Hacka chokladen och smält smöret.
- Lägg chokladen i smöret så den smälter.
- Tillsätt kaffet.
- Vispa upp äggen tillsammans med sockret.
- Rör samman torrvarorna i en bunke.
- Blanda ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen, tillsätt sirapen.
- Rör sedan ner torrvarorna och blanda till en smet.
- Häll smeten i springformen (18 cm använde jag) se till att du smörat och bröat den. Gärna med kakao för att få en finare kant på den.
- Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter tills kakan är genombakad precis i kanten ca 2 cm men kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.
- Vispa fluffen till önskad konsistens, luftigt.
- Fyll en spritspåse försett med tyll med fluff och dekorera kladdkakan med.
- Förvaras svalt.


Hej!
Ser väldigt gott ut och dessutom så fint dekorerat!
Jag har försökt leta efter röd oxalis som du dekorerat med men inte lyckats hitta. Var har du fått tag på din och har du något tips på var jag kan hitta det?
Med vänlig hälsning, Sara
Hej Sara, tack så mycket snälla. Jag hittade i blomsterbutiken som ligger i Ringen, Skanstull i Stockholm. Har du kollat annars med Plantagen eller annan stor blomsterbutik?
Hamlonskumgodis – Vilken sort kan det vara? Jag kommer inte på någon sort men det låter sååå gott, hallon och choklad, mums. Och snyggt spritsat är det också.
Hej Christine,
Tack så mycket. Ta till ex gélehjätan med hallonsmak. Du kan ta annat också. Med citron, jordgubbssmak, den godis som du gillar.