Tror inte jag har bakat så mycket med saffran som jag har gjort i år. Allt möjligt och med massa härliga fyllningar, som dessa härliga och luftiga saffransgifflar med vaniljkräm. Många recept har kommit ut och det finns några till som jag ser framemot att dela med er. Ni vill inte missa de kommande inläggen så se till att du följer Cookies and Sweets by Simona på Instagram så vet du exakt när alla recept publiceras.




KALLJÄSTA SAFFRANSGIFFLAR MED VANILJKRÄM

INGREDIENSER:
En sats ger 18 stycken
Tid: ta god tid på dig
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++
Ingredienser deg:
- ½ g saffran, ett kuvert
- 1 msk strösocker
- ev 1 msk konjak
- 3 dl kall mjölk
- 1 msk torrjäst*
- ½ dl vit sirap
- 7–8 dl vetemjöl
- 100 g smör, rumstempererat
- ½ tsk salt
Ingredienser fyllning:
- 100 g smör rumstempererat
- 2/3 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- ev 2 – 3 msk vetemjöl (så inte fyllningen rinner ut)
Obs! Själv har inte haft vetemjöl i fyllningen i gifflarna du ser på bilderna.
INSTRUKTIONER:
- Blanda saffran, 1 msk strösocker och konjak i en liten skål och låt det stå minst 5 minuter.
- I assistent blanda alla ingredienser till degen förutom smöret.
- Kör på medelhastighet i ca 10 minuter eller tills degen är blandad väl.
- Tillsätt smöret och kör maskinen på hög hastighet i ytterligare 10 minuter.
- Olja lätt en stor bunke och lägg degen i. Plasta in och ställ degen kall över natten eller minst 6 timmar.
- Blanda alla ingredienser till fyllning.
- dela den nu jästa degen till 3 lika bitar.
- Kavla rundlar på ca 25 cm och dela med en kniv eller pizzaskärare i 6 bitar.
- Lägg en tsk på varje degbit (triangel), på den bredda sidan och rulla försiktigt mot spetsen.
- Lägg gifflarna på bakplåtspapper på plåt.
- Låt dem jäsa till dubbelstorlek, minst 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 200º C.
- Grädda gifflarna i mitten av ugnen för ca 8-10 minuter tills dem har fått lite färg.
*Byta ut torrjäst mot färsk jäst?
1 msk torrjäst motsvara ca 35-38 g färsk jäst.
1 msk torrjäst motsvara ca 35-38 g färsk jäst.
Gifflarna blir så fluffiga och saftiga, smälter bokstavligen in i munnen. Du kan så klart välja andra fyllningar. Men denna med vaniljsocker och smör är så enkel och god.
Följ @cookiesandsweetsbysimona på Instagram så kommer du inte missa något nytt recept.
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram
Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet! Kram


FOTO: SIMONA MUNTEAN
Vi gjorde saffrangifflar tidigare i veckan med en fyllning av hackad mandel, smör och socker. Också väldigt gott! Och så pärlsocker ovanpå.
Ja man fyller dem med vad man gillar bäst. 🙂
All fyllning rann tyvärr ut. Så kommer inte baka dessa igen
Vad synd Therese, för dem är så himla goda. vet inte varför det rann. Ett tips är att blanda i fyllningen lite vetemjöl, 1-2 msk som kommer göra fyllningen mer stabil under gräddningen. Men ofta rinner smörfyllningen, inte helt men något.
Hej, kan man baka utan konjak eller ska man ta något annat?
Ja det kan man. Ha i citronsaft eller vatten för att lösa upp saffranen. Alkoholen i sig avdunstar under bakningen men är bra på att ta fram saffranssmaken.
Hej! Kan man byta ut torrjäst mot vanlig jäst? Hur mkt jäst skall jag använda då?
Hej Emelie,
Har uppdaterat i receptet, 1 msk torrjäst motsvarar ca 35-38 g färsk jäst.
Hej! Ser jättegoda ut och jag vill gärna prova att göra gifflarna, men har inte en assistent, hur länge måste man knåda då? Funkar det ens?
Hej hej, klart det går, se till att du knådar degen tills den släpper från kanterna och känns elastisk och blank. Degen ska inte vara stenhård så ta inte in all vetemjöl på en gång utan spara någon dl så adderar du om det behövs.
Ja de kan faktiskt vara det ha ha…