Baka baka en liten gudomlig kaka 🙂
Vad finns det för bättre saker att göra än bara baka en ”höstväder mitt i sommaren” typ av dagen?
Värsta tråkväder, spöregn, hemskt kallt och blåsigt. Men som optimisten i mig brukar säga…det finns en fördel med a l l t i n g. Tid för att baka. Så stanna inne i värmen och prova denna choklad sockerkaka, kommer inte att ångra er.
Himmelsk chokladkaka, saftig och med en perfekt smak av både choklad och kaffe. Passar till både vuxna och barn. Har aldrig varit så förtjust i sockerkaka, har tyckt att den blir bara torr och trist. Men denna blir såååå saftig att man bara vill ha mer. Glaserar och garnerar man den då blir den hur lyxig som helst.




CHOKLADSOCKERKAKA
- 225 g smör
- 1 dl kakao
- 1,1 dl bryggd kafe
- 400 g socker
- 2 1/2 dl gräddfil
- 1 msk, 15 ml vaniljsocker
- 2 stora ägg
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk, 5 ml, bikarbonat
- 1/4 tsk salt
- Sätt ugnen på 175 grader, både över- och undervärme.
- Smörj och mjöla en form. Jag använde min brioche form för första gången. Kakan blev superbra trots att formen inte var hålat.
- I en kastrull på spisen smält smöret och tillsätt kakao. Blanda i kaffet och ta bort från värmen.
- Blanda i socker, gräddfil, vaniljsocker och ägg i den varma chokladsmeten.
- I en annan skål blanda vetemjöl, bikarbonat och salt. Blanda i chokladsmeten, blanda väl.
- Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40 minuter, tills ytan känns torr och kakan släpper formens kanter.
- Lät den kallna i formen för ca 20 minuter.
- 114 g mörk eller ljuschoklad
- 50 g smör
- 1/2 dl vispgrädde
- ev frukt eller bär till garnering
- Värm grädde och smör på spisen tills smöret har smält.
Blanda i chokladen i bitar och rör om tills all choklad har smält och du får en len glasyr. - Låt glasyren kallna lite ifall den är för tunn. Vänd kakan över till ett serveringsfat.
- Häll över den något avsvalnade chokladsåsen. Garnera ev med frukt eller bär.



