Jag önskar att jag fick oftare tillfälle att visa mamma hur mycket jag älskar henne, hur mycket hon betyder för mig och hur mycket jag uppskattar henne. Baka en choklad och vaniljtårta och fira henne. Varje dag, varje timme. Men bor man inte i samma land så är det svårare att bara bestämma sig för att träffas när lusten eller längtan faller in. Jag har alltid haft en väldigt nära relation till min mamma och trots avståndet så pratar vi varje dag, nästan en hel timme. Hon får berätta om sin dag och jag bara älskar att lyssna på allt hon har gjort, vilka hon har träffat, vad hon och pappa har bråkat om (små bagateller för ett par som har hållit ihop nu i 52 år). Älskar henne så mycket så det värker i hjärtat när jag tänker på henne.
Men jag har en mamma att prata med, jag har en mamma som jag älskar och jag vet älskar mig ovillkorligt. Och det är jag så väldigt tacksam över. Jag får tårar i ögonen bara jag tänker på mamma. Jag blir extra känslig vid högtider, jul och påsk när man ska fira med familjen. Just nu är jag extra känslig just för att Mors dag närmar sig. Jag skulle vilja så gärna skämma bort mamma med en god tårta. Men även om jag inte kan baka mamma en tårta på Mors Dag kommer jag baka till mina fina älskade barn och min älskade C.



- 0,8 dl mjölk
- 2 äggvitor
- 1/2 tsk vaniljpasta eller vaniljsocker
- 1/4 tsk mandelextrakt
- 3/4 cup vetemjöl
- 3/4 dl strösocker
- 1 1/4 tsk bakpulver
- 1/4 tsk salt
- 110 g smör rumstempererat
INSTRUKTIONER:
- Vispa ihop mjölk, äggvita och mandelextrakt.
- I en separat skål, sikta samman mjöl, socker, bakpulver och salt.
- Vispa smöret i mjölblandningen.
- Därefter häll i mjölk- och äggvita blandningen i två omgångar.
- Häll i en kakform som har varit väl smord och mjölad och baka vid 175º C under 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren.
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl vatten
- 1 1/2 dl vatten
- Kombinera socker och 1 1/2 dl vatten i en kastrull och koka upp under omrörning.
- Fortsätt att koka tills såsen får en djup gyllene färg under omrörning.
- Rör i 1 1/2 dl vatten, ta bort från värmen och låt svalna helt.
- 1 3/4 dl strösocker
- 70 g smör rumstempererat
- 4 msk karamellsirap
- 1 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 1/4 dl mjölk
- Vispa smör och socker tills det blir ljus och fluffigt.
- Vispa i karamellsirap och ägg till en slät smet.
- I en separat skål, sikta samman mjöl, bakpulver och salt.
- Blanda mjöl blandning och mjölk i smeten, varva om varandra, i ca 3 omgångar.
- Häll i en 18 cm rund kakform som har varit väl smord och mjölad och baka vid 175º C under 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren.
- 30 g kakao
- 3/4 dl kokt vatten
- 3/4 dl mjölk
- 1 3/4 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/4 tsk salt
- 85 g smör rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker eller pasta
- Vispa ihop kakaopulver och kokande vatten till en slät smet. Därefter vispa i mjölken. Ställ åt sidan för att svalna.
- Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.
- Vispa smör och socker tills det blir ljus och fluffigt. Vispa i ägg och vaniljextrakt till en slät smet.
- Vispa i kakaoblandningen, sedan vänd i mjölet tills bara kombineras.
- Smör en 6 tums rund kakform och mjöla med kakaopulver. Häll smeten i formen och grädda i 175º C i 35 till 40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut ren.
Ingredienser karamellsmörkräm:
- * en sats marängsmörkräm enligt recept här.
- 7 msk karamellsirap
- 75 g mörk choklad
- 3/4 dl grädde
- 1 tsk smör
- Koka upp grädde till en sjuda.
- Häll över chokladen och smöret och rör om tills du har en glänsande och tjock chokladsås. Ställ åt sidan för att svalna.
MONTERING:
- Placera chokladkaka som bas på ett tårtfat.
- Sprid karamellsmörkräm på den och placera karamellbotten över.
- Sprid karamellsmörkräm på den och placera vaniljbotten över.
- Spackla hela tårtan med karamellsmörkräm, men använd inte allt om du vill spritsa fler dekorationer över chokladglasyren senare.
- Häll chokladglasyren över toppen på tårtan och låt det droppa ner på sidorna i en kontrollerad mönster. Om glasyren är för tjock för att hälla, värm upp i mikron en stund. Om det är tunt, men inte droppande, knuffa det lite ut med kanterna med en spatel eller matsked.
- Kyl tårtan i ca 15 minuter innan du dekorerar ev med mer glasyr.
- Kyl tårtan en bra stund innan du ev spritsar resten av krämen uppe på i önskad mönster. Jag gjorde snabbt bara några rosor och siktade guld över hela toppen.

