Choklad choklad och återigen choklad…
En gudomlig chokladcheesecake med allt utan smör och vanligt mjöl, men med min älskade ricotta i…
Det blir ren glädje i en enda bit.
Glutenfri har jag länge funderat på. Har några kollegor på jobbet som alltid måste avstå från fikat när jag bakar och bjuder. Nu har en av dotterns bästa vänner bestämt sig att testa äta glutenfritt en period. Klart man vill att alla ska vara glada och må bra. Och jag lovar er att man mår bra av en bit av denna choklad cheesecake med eller utan en klick vispad grädde eller bär på.


GLUTENFRI CHOKLADCHEESECAKE MED RICOTTA
En sats ger en cheesecake på ca 20 cm, ca 10 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:
Glutenfri
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:
Glutenfri
Ingredienser:
- 200 g ricotta
- 30 g maizena eller potatismjöl
- 75 g socker
- 40 g choklad chips
- 3 ägg separerade
- 150 g mörk choklad 70% smält och svalt
- Fling salt
- smör och kakaopulver för formen
Instruktioner:
- Värm ugnen till 180º C och smörj en form med löstagbara kanter samt strö över kakaopulver, var noga med att ta bort kakaoöverskottet.
- Vispa äggvitorna för sig och ställ åt sidan.
- Vispa äggulor med socker vit och luftigt.
- Tillsätt tidigare rörd ricottaost, smält choklad, mjölet och choklad chips.
- Blanda väl och tillsätt slutligen äggvitorna, rör om försiktigt från botten till toppen för att inte ta bort luften i kakan.
- Häll blandningen i formen och grädda i 180 ° i mitten av ugnen för ca 35-40 minuter.
- Lämna kakan i ugnen att svalna helt.
- Pudra över kakao och servera med flingsalt.
Låt bara kakan stå kallt eller i kylen ett par timmar så den ”sätter sig”, det framhäver smaken och det blir lättare att skära. En klick vispad grädde och/eller färska bär samt en kopp kaffe passar också bra till.



FOTO: SIMONA MUNTEAN