SAFTIG VANILJSOCKERKAKA

saftig vaniljkaka

Finns ingen mer trist kaka än en torr och smulig en.

Det brukade min mormor alltid säga. Inte för att hon bakade kakor någon gång. Nej, inte ofta och inte så avancerade kakor i alla fall. Hon brukade svänga ihop någon risgrynsgrötspudding när jag var barn, mins jag. Men även om hon inte själv bakade kunde hon uppskatta en god kaka. Av någon anledning tänker jag alltid på min mormor när jag bakar en saftig vaniljsockerkaka.

”Finns ingen mer trist kaka än en torr och smulig en.”
Denna Kentucky butter cake, eller vanilj och smördoftande sockerkaka, är allt annat än det. Varken tråkig, smulig eller torr. Godare sockerkaka får man faktiskt leta efter.
Men det viktigaste för att lyckas med denna kakan är: ”Snåla inte!” Inte med smöret eller med vanilj.
Sen är det viktigt att ha tålamod. För kakan ska hinna safta till sig och dra åt sig all den smöriga vaniljkrämen.


SAFTIG VANILJSOCKERKAKA

En sats ger en stor kaka, rund eller avlång form, minst 16 rejäla bitar
Tid: ca 1,5 timmar + tid att kallna helt i formen
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
Ingredienser smet:
  • 225 g smör, rumstemperatur
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 7 ½ dl mjöl
  • 1 tsk kosher salt
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 ½ dl buttermilk ( 2 ½ dl mjölk + 1 msk vitvinsvinäger som får stå i ca 10 minuter)

Ingredienser glasyr:

  • 100 g smör
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
INSTRUKTION SOCKERKAKA:
  1. Värm ugnen till 325 ° F / 165 ° C.
  2. Smörj en stor sockerkaksform med smör och mjöla ordentligt, ställ åt sidan.
  3. Placera alla ingredienser till smeten i en skål och vispa på låghastighet i ca 30 sekunder och sedan öka hastigheten till medium och vispa i 3 minuter till.
  4. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 65-75 minuter tills en tandpetare kommer ut ren.
  5. När kakan är klar börja med glasyren.
INSTRUKTION GLASYR:
  1. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på medellåg värme på spisen. Rör om kontinuerligt tills smöret har smält och sockret är upplösts. Får absolut inte koka upp.
  2. Gör hål med hjälp av ett sugrör eller sushi pinne över hela den varma kakan och häll glasyr jämnt över den direkt i formen, i alla hål och springor.
  3. Låt kakan svalna helt i formen och sedan vänd den på ett serveringsfat.

Supergod att göra den minst dagen innan serveringen. Saftig och smörig med en liten knackig botten.
Sikta ev lite florsocker över. Kakan ser så vackert ut med florsocker på. Och smaken är himmelsk.
Kakan håller sig saftig jätte länge. Förvara den svalt.

Passade även på att ta några extra bilder på min vackra kakform som jag bara älskar, alltså vilka skarpa kanter det blir på kakan och den fastnar inte en smula. Blev massor av bilder även på de underbaraste rosorna som finns.

2 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.