back-button

Simona Muntean

Picture of the author

JULIGA MINIMARÄNGER

Underbara minisar till jul. Glömmer bort ibland att maränger är så enkla att göra och så fina att dekorera tårta med eller varför inte bara ha att mumsa på när suget slår dig på en onsdagskväll och du är förstås för trött för att sätta igång med värsta baket.

    Hur

    Instruktioner

    1.

    Sätt ugnen på 100º C.

    2.

    Lägg bakplåtspapper på tre stora plåtar.

    3.

    Äggvitorna ska helst vara rumstempererade, ta därför fram dem ca 30 minuter innan du ska börja.

    4.

    I en skål eller assistent häll äggvitorna och tillsätt salt och tartan. Vispa på höghastighet till det bildas styva toppar och du kan vända skålen upp och ner utan att marängen flytter ut.

    5.

    Under fortsatt vispning tillsätt sockret, 1 msk åt gången. När allt socker är tillsatt häll i ev essens och vaniljsocker.

    6.

    Sist tillsätter du ev färg. Jag ville ha en twist och la ränder av gelefärg på insidan av min spritspåse. Använd en tandpetare eller en grillspetspinne till det.

    7.

    Spritsa marängerna på bakplåtspapper. Det går att spritsa dem ganska så tät eftersom dem behåller formen.

    8.

    Grädda i ugnen för 2 timmar. Jag gräddade båda plåtarna samtidigt, i mitten av ugnen, med några valser emellan.

    9.

    Stäng av ugnen och låt marängerna kallna inne.

    Ingredienser

    Ingredienser

    6 äggvitor, 2 dl

    0.5 tsk salt

    1/3 tsk creme de tartar eller citronsaft eller ättika

    2 tsk vaniljsocker

    3 dl strösocker

    0.5 -1 tsk smaksättning ( har använt LorAnn vatten melon essens fast borde ha kört på mint nu till julen)

    ev gelefärg ( ätbar )