back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFTIG TIGERKAKA

En klassisk svensk sockerkaka med en twist av chokladsmet, perfekt för fikat eller dessert. Kan serveras med chokladglasyr för en extra festlig touch.

    Hur

    1.

    Sätt ugnen på 175º C. Olja och mjöla formen.

    2.

    Blanda mjöl, salt och bakpulver och ställ åt sidan.

    3.

    Vispa det smälta och avsvalnade smöret med socker, vit och luftigt.

    4.

    Blanda i vanilj och sen ett ägg i taget. Vispa kraftigt mellan varje ägg till smeten har blandat sig.

    5.

    Häll mjölet i tre omgångar, alternera med mjölk. Blanda tills smeten är jämn.

    6.

    Ta ca 5 dl smet och blanda med kakao och 6 msk vatten.

    7.

    Med en glassskopa eller dl mått häll 2 delar vit smet i ena ändan av formen. Häll en del chokladsmet i mitten på den vita. Häll sen två delar vit smet i mitten på chokladsmeten. Fortsätt tills du har använt båda.

    8.

    Grädda tigerkakan i nedersta delen av ugnen för ca 50 minuter eller göt tandpetartestet.

    9.

    Låt först kakan svalna i formen för 15 minuter innan du vänder den på galler och låter den kallna helt övertäckt med en kökshandduk.

    Ingredienser

    7 1/4 mjöl

    2 bakpulver

    1/2 salt

    4 3/4 strösocker

    300 smält smör

    1 1/2 vaniljsocker

    5 ägg

    1 1/4 mjölk

    1 1/4 kakao

    6 vatten