R o s o r – r o s a – r o m a n t i k- Allt för min prinsessa <3

A

dream in roses…#101 rosor närmare bestämt.

Allt för min baby, min ängel,som fyllde 18 för ett par veckor sen.
Hon älskar rosor, rosa och romantik. Det tog mig ett par sömnlösa nätter att komma på modell och smaker.
Att göra rosorna tog också sin lilla tid. Inte alls lätt i ett kök som blir över Men att se hennes reaktion när hon fick se tårtan var värt allt.
”WOW mamma, mitt hjärta hoppade över ett slag, känn så fort det slår” sa min älskling med tårar i ögon. Mormor var också på plats så det fäldes en tår eller två. Vilka som gjorde vad ska vi låta det vara osagt.

VINTAGE DRÖMROSA ROSTÅRTA

One bowl vanilla cake, 6 satser, bakade i olika stora runda formar, färgade i olika rosa nyanser, för en effektfull insida, så kallad ombre.
Tårtan är fylld med hallonmousse varvad med vanilla smbc, spacklad med bourbone vanilla smörkräm och dekorerad med rosor, fjärilar och smä pärlor i sp. Hur du gör rosorna kan se här och pärlorna är också gjorda för hand, se här för steg-för-steg.
Ingredienser One bowl vaniljbottnar:

En sats ger 2 bottnar á ca 17 cm
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: lätt
  • 2 cups eller 250 gr mjöl
  • 1 cup eller 200 g strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 4 stora äggvitor eller 120 gr
  • 2/3 cup eller 161 gr mjölk
  • 5 1/2 msk eller 78 gr smör
  • 2 tsk eller 10 ml vanilla extract eller pasta
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 º. Olja och mjöla bakformarna samt lägg bakplåtspapper på botten. Det blir lättare att ta ut bottnarna sen och det blir en fin kant på.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i äggvitorna, mjölken, rumsvarmt smör och vanilj. Blanda väl på medelhastighet (elvisp). Vispa på höghastighet i 2 minuter. Om du vill färga bottnarna gör du det nu, använd hushållsfärg eller ätbar gelefärg.
  3. Häll i formarna och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 25-35 minuter, beroende på ugn.
  4. Detta recept är inte alls känsligt för värme, du kan öppna ugnsluckan hur många gånger du vill under gräddningstiden utan att vara rädd för att bottnarna sjunker. Det gillar jag.
  5. Gör tandpetartestet innan du tar ut formarna. Låt dem kallna lite under en handduk, ta ut och lägg på galler. Låt dem kallna helt innan du fyller och monterar tårta.
Ingredienser hallonmouse:

  • 250 frysta bär
  • 1/2 – 1 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver
Instruktioner:
  1. Blanda bär och socker i en kastrul och koka upp på spisen. Mosa bären och silla ev blandningen för att få bort kärnorna. Jag föredrar en len mouse och sillar ALLTID. Låt blandingen svalna.
  2. Vispa grädde hårt.
  3. Lägg under tiden gelatinen i en liten skål och blanda med 1-2 msk kallt vatten. Låt svälla något och sen micra ett par sec tills den smälter.
  4. Blanda bär och gelatin i gräddet under omrörning. Du kan låta mousen stå kallt något men inte för länge så den börjar stelna. Fyll tårtan.
  5. En sats räcker till ett lager fyllning i en stor tårta, ca 24 cm.
  6. Samma recept använder jag till jordgubb-, blåbär- och smultronmousse, tänk bara på mängd socker till sötare eller surligare bär.
  7. Till denna tårta gjorde jag 2,5 satser mousse.
Ingredienser smörkräm:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 4-5 dl florsocker
  • 2 tsk vanilj essens eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kokhet vatten
Instruktioner:
  1. Vispa smöret i en skål med elvisp på hög hastighet i ca 4-5 minuter tills det blir lufftigt. Under fortsatt vispning häll fluorsocker lite i taget. Ju mer socker man har i desto torrare blir krämen, den stelnar. Jag brukar inte använda mer än 4 dl fluorsocker. Häll i sist vaniljessens och även kokhet vatten för att få krämen lufftig och krämig.
  2. Vill du ha en annan färg på krämen ’är det sista du gör att lägga i ett par droppar livsmedelsfärg.
  3. Till tårtan gjorde jag dubbel sats.

Även om tårtan såg perfekt i dotterns ögon,fick jag kämpa med båda fyllningarna. En dubbelsats hallonmousse åkte ner i soporna, måste ha vispat grädden för hårt och länge. Smbc:n hade skurit sig, fick vispa nytt smör och hälla i smbc, lite i taget. Tyckte inte heller att rosa nyanserna i bottnarna blev riktigt som jag hade velat men …jag lär mig och nästa gång kommer dem bli perfekta.
Grattis älskade prinsessa på din stora dag, du gör mig så stolt! Mitt hjärta värker av kärlek när jag bara tittar på dig. Älskar dig för alltid <3
Pärlorna på tårtan är spreyade med Dr Oetkers gudonmligt fina silver spray. Älskar den.
Tack för att du har tittat in!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.