Guld bullar med saffran och kanel – Första advent

Finns ingenting som är mer julig en saffransbröd. I min mening. Lägg till massor av smör och kanel och du har världens godaste bulle.
♥ Smör och kanel saffransbullenystan ♥
En sats ger ca 16-18 rejäla bullar, XL size

Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS++++
Deg:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl standard mjölk
  • 50 g jäst för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör normalsaltat
  • 2-3 kuvert a 0,5 g saffran
  • 1 tsk sprit ( för att lösa upp saffran i )
  • 12-14 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som ”har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd”)
Fyllning:
  • 1- 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel
Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt blifingervarmt, ca 37 grader.
Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.Blanda med resterande vätska.
Stöt saffranet i mortel, blanda med en tsk socker och sprit. Rör om och lös upp i den varma vätskan.
Häll i ca 12 dl mjöl i vätskan, till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter. Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
Under tiden sätt ugnen på 200 grader. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
Du kan göra som vanliga kanelbullar eller som nystan. Jag föredrar den sist nämnda varianten, älskar bara formen.
Hur du snurrar till bullarna kan du se här.
Sist jag var i Dubai köpte jag iranskt saffran på marknaden. Det var värt varenda dirham.
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.