
M
in mamma hade magiska fingrar. Det var jag helt övertygad om som barn. Hon kunde trolla fram den godaste vaniljkakan av mjölk, ägg och socker…i stort. Och vilken kaka det blev. Krämig vaniljpudding mellan mjuk sockerkaka. Vi barn kunde sitta på golvet framför spisen och inte släppa ugnen med blicken en hel timme, bara så inte mamma skulle göra något med kakan. Något som våra barnhjärnor inte skulle begripa sig på. Vilken överraskning det blev sen. Gång på gång.



*** For recipe in English scroll down!
In Swedish:
MAGISK VANILJKAKA
En sats ger ca 10 bitar ( Har använt en rektangulär brödform sist. Dimensioner (cm): 26 x 14,8 x 6 )
Tid: 1,25 timme + tid i kyllen
Svårighetsgrad: ganska lätt
Betyg:SSSS
OBS! Du måste grädda kakan i en hel form eftersom smeten blir väldigt lös. Alltså ingen form med löstagbara kanter. Annars ifall du klär hela formen med bakplåtspapper så kakan inte kan rinna i ugnen.
Ingredienser:
- 5 ägg, separerade
- 1 1/2 – 2 dl socker
- 110 g smält och avsvalnat smör (kylde mitt för att snabba på processen men smöret ska fortfarande vara flytande)
- 5 1/2 dl mjölk
- 2 tsk vaniljsocker
- 5 msk mjöl
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 150° och smöra och mjöla en form eller klä den med bakplåtspapper. Ha bakplåtspapper i botten i varje fall så det blir lätt att ta ut kakan sen. Jag brukar klä en form med bakplåtspapper alltid.
- Börja med att vispa äggvitorna till hård skum. Du ska kunna vända skålen. Ställ åt sidan.
- Vispa gulorna med socker till en vit kräm och häll i det avsvalnade smälta smöret och mjölken.
- Vispa lätt tills det har blandats. Vispa sist i mjöl och vaniljsocker.
- Ta lite i taget av äggvitorna och vänd försiktigt i den lösa smeten. Fortsätt tills du har blandat i all maräng.
- Smeten ser ”lite” konstigt när du är klar. Små maräng bitar flyter på ytan. Det gör ingenting, så här ska den se ut.
-
Häll den rinnande smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för en timme. Börja på 150º och om du ser att den börjar bli brun på ytan innan en timme har gått, sänk värmen till 125º. Beroende på ugn. Kakan ska gräddas långsamt men inte brännas på ytan. Det tog mig några satser tills jag hade lärt mig hur min ugn fungerar.VIKTIGT! Öppna inte luckan under tiden kakan gräddas!
-
När kakan är färdig, efter en timme, låt den kallna i formen. Den kommer att sjunka lite men det är så det ska vara.
-
Kyl kakan i formen helst över natten eller för ett par timmar i frysen ifall du inte kan vänta.
Skär den i lagom stora bitar och strö över florsocker blandat med lite vaniljsocker.
Den smartaste kakan någonsin. Jag lovar. Varför? Du gör en smet som du får ihop på 15 minuter och gräddar den i en timme.
Vad får du? Se och häpna! Kakan har separerat sig i ugnen. Du får en gudomligt god kakan. En generös vaniljkräm mellan två saftiga sockerkaksbottnar.



In English:
Hej! Såg verkligen fram emot att fika denna kaka idag. Gjorde den igår. Första 15 min på 150 grader sedan sänkte jag till 125 grader. Den fick så mycket färg. Tyvärr då blev fyllningen inte bra alls. Smakade som äggsatanning med vaniljsocker i! Vad gjorde jag för fel? Fin sida du har. Hälsningar JennieAnn
Har försök göra den 2 gånger men det blir som en vattnig äggstanning . Ska det inte vara någont bakpulver alls i den smeten , eller ???
Hej, Nej det ska inte vara annat i receptet det är det som är tjusningen. Men det var massa år sen jag bakade denna. Måste provbaka. Min blev kompakt du ser på bilden, den var kylskåpskall jag fotade.
Min blev också helt rinnig i mitten, som äggstanning med vaniljsmak som ni andra skrev. Har du hunnit provbaka än? Känns som att det behöver vara något som gör det fastare. Mer mjöl? Bakpulver? Längre tid i ugnen?
Jag bakade den här idag och fick till den som på bilden. Skulle inte säga att den nedre delen är som någon sockerkaka, enbart den övre, men kakan var fullt godkänd.