Powered by Jasper Roberts - Blog




Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke

Print Friendly and PDF
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke
Ä
ndå sen vi var på genomresa i Tyskland i somras och tog av från motorvägen in mot landet och hamnade på ett sagolikt litet ställe för att ta en bit mat och såg deras kakbuffé, har jag tänkt på vallmokaka. Inget snabbmatsställe vi hamnade på utan en idyllisk liten herrgård, mysig omringad av vackra granar och med underbar blomsterträdgård. När jag gick in på restaurangen fastnade min blick direkt på kakbuffé bordet. Det första jag la märke till var stora runda kakor med krämig vallmofyllning och smörig smuldegstäcke på. Jag kom ihåg jag hade sett massor med vallmoblommor utanför och jag hade tänkt på hur vackra dem var med den djupa röda färgen som omringade den svarta i mitten. Vad kan jag säga? Är riktig svag för blommor.
Gillade kakan så mycket och vi började prata med paret som drev stället, den medelåldersmannen som gick runt bland gästerna, tog emot beställningar och levererade maten samt så glad pratade och skojade. Frun som gick mellan de olika borden och kollade att allting var påfylld, som sprang fram och tillbaka mellan kök och matsal, hon sa inte så mycket själv annat än log brett. Jag misstänkte att hon inte förstod så mycket av min mans tyska även om han hävdar är så bra. Men när C efter maten frågade om receptet på kakan stelnade frun till och själv ville jag bara att golvet skulle öppnas och jag skulle försvinna. Jag skämdes så mycket...Men C förstod inte eller så tolkade han inga varningssignaler. Han fortsatte babbla på och till slut tog han fram mobilen och började visa paret. Tog fram min blogg och visade dem att jag var verkligen intresserad av bakning och testa nya saker. Då slappnade frun av och visade stort intresse för min linzérkaka i långpanna. Jag fick så klart receptet på vallmokakan till slut och när jag testade hemma första gången blev den inte alls bra. Jag tvivlar starkt på C tyskakunskaper. Men har klurat lite till och lite till och ja, för någon vecka sen, så knäckte jag receptet. 
Tyvärr kom varken C eller jag på att vi skulle ta deras adress eller namn på restaurangen. Då hade vi kunnat googla på och hittat stället. Dit vill jag återvända någon gång och berätta för den söta paret om kakan.
Så denna kakan tillägnar jag det tyska paret och framför allt den snälla frun i köket.  
 
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke 1
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke2
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke 3
 
 

VALLMOKAKAN MED SMÖRIG SMULDEGSTÄCKE

En sats ger en rund kaka 26 cm, ca 14-16 bitar
Tid:
Svårighetsgrad: mycket lätt
Betyg: SSSSS
 
Ingredienser botten:
  • 150g kvarg kesella 
  • 6 msk mjölk
  • 6 msk olja
  • 75 g socker
  • 300 g vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • en nypa salt
Ingredienser fyllning:
  • 350 ml mjölk
  • 4 msk smör
  • 40g vetemjöl
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 4 matskedar socker
  • 100 g malna vallmofrön
  • 2 ägg
  • ev 1/2 tsk kanel
Ingredienser smuldeg:
  • 100 g vetemjöl
  • 50 g smör (rumstemperatur)
  • 50 g socker
Instruktioner:
  1. Förbered smuldegen eftersom den behöver vila i kylskåpet i ca 30-45 minuter. Blanda smöret, sockret och mjölet i en skål och knåda till en deg. Forma en boll, plasta in och lägg den i kylskåpet.
  2. Vispa kvar, mjölken, oljan, sockret och saltet tills det är allt blandat och blir krämigt. Sikta sedan i mjölet med bakpulvret och vispa till en mjuk deg.
  3. Gör fyllningen genom att värma upp mjölken och smöret i en kastrull på spisen tills smöret smälter och mjölken håller på att börja koka. Häll i vetemjölet,vaniljsocker och koka upp det under konstant omröring. Ta snabbt bort det från spisen, häll i vallmofröna och ev kanel och låt blandningen stå i 5 minuter.
  4. Sätt under tiden ugnen på 180- 175 °C och smörj och mjöla en form på ca 26 cm. Jag klädde även botten med bakplåtspapper. 
  5. När fyllningen har svalnat lite, häll i ett ägg i taget och vispa kraftigt mellan och tills krämen är slät och fin.
  6. Sprid degen på botten på formen. Tillsätt fyllningen och smula över den kylda smuldegen.
  7. Baka i nedersta delen av ugnen för ca 25-30 minuter, beroende på din ugn. När smulorna blir gyllene ska kakan vara klar. Gör ev tandpetartesten i mitten på kakan så du vet att den är klar.
  8. Låt den svalna i formen i ca 10 minuter och ta sedan ut och ställ på galler.
  9. Kakan kommer att behöva cirka 45 minuter för att svalna helt.
  10. Sikta ev över florsocker direkt innan servering. 

Kakan blir spröd och mjuk på samma gång med en len vallmofyllning. Gillar man inte vallmo kan det bytas ut mot annat eller varför inte bara ett lager sylt mellan botten och täcken?
Blev min kaka godare än den jag åt i Tyskland? Låt mig säga så här. Den blev lika god!
 
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke 4
Tysk vallmokaka med smörig och spröd smultäcke 5
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Helen

Postad den

Åhhh den låter supergod! Mums:)) kul att läsa om Tyskland med, duktig du är, du tar så fina bilder! Hoppas helgen varit bra! Kram

Svar: Hej Helen och tack snälla du för dina fina ord. Ja helgen har varit bra trots det ruskiga vädret. Hoppas du har haft det mysigt själv. Kram Simona
Simona Muntean

Kristina

Postad den

Hej fina! Älskar dina berättelser till recept och bilderna 🙌🏻 Du får mig drägla. Hi hi....Kan inte baka men denna verkar lätt, ska prova imorgon. Kramiz

Svar: Tack tack fina Kristina, snälla ord som värmer. Ja det tycker jag du ska provbaka. Den är lätt och så god. Hör av dig sen :) kram o trevlig lördag.
Simona Muntean

EVELINA

Postad den

Ser jättegott ut och vilka underbara bilder! Låter som ett härligt ställe ni besökte, och det var ju bra i alla fall att C tog chansen och frågade efter receptet, även om jag förstår din känsla och även om du varit tvungen att trixa lite innan du knäckte receptet på riktigt, men bra i alla fall att ha en grund att utgå från :D

Svar: Hej Evelina, Tack så jätte mycket. Kakan är jättegod, nästan som originalet och jag är mycket nöjd med resultatet även om frun på gården hade sparat lite för sig själv. :) Toppen bra med en grund självklart. Stället var underbart synd att jag inte kommer ihåg vad det hette för det skulle jag vilja rekommendera. Kram Simona
Simona Muntean

Tess

Postad den

Wow! Den ser underbart god ut :D

Svar: Tack Tess den är rena drömmen för mig som älskar vallmo . 😊
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf