Powered by Jasper Roberts - Blog




Spröda och smöriga vanilj och syltkakor

Print Friendly and PDF
Spröda och smöriga syltrutor
S
måförtjust i syltkakor, småkakor, hallongrottor, spröda och smöriga med en syrlig-sött touch och pudrade med florsocker. Vem är inte förtjust i dem? Fråga alla småbarn bara. Och vuxna för den delen. Så enkelt att göra, kräver inte några ovanliga ingredienser som inte finns i varenda kök i landet och går ganska fort att svänga ihop. Dessa syltrutor är inget undantag. Ju kanske att dem är snäppet godare. Varför? Tänk er inte bara dem spröda och smöriga kakorna med sylt på utan lägg till ett lager med len vaniljkräm, Crème Pâtissière, och du har skaffat dig trubbel. För det blir svårt att sluta äta när man har smakat. 
 
Förresten hur mår ni alla där ute? För min del har jag varit lite hostig och krasslig i ett par veckor och i slutet på förra veckan blev det värre. Hemma nu och försöker ta det lugnt. Ingen bakning men lite jobb då och då direkt från sjuksängen. Hoppas ni alla mår bra och håller er friska, njuter av hösten för den kan vara väldigt charmig med alla skiftande färger och blåst och regn. C tycker jag är konstig som tycker om att höra vinden och regnen som snattrar mot fönsterbrädan. Han blir irriterad på ljudet och jag får en känsla av lugn och hög mysfaktor. Men nog pratat om mig och min familj för denna gång, vi återgår till receptet på dessa goda syltkakor.
Spröda och smöriga syltrutor 1
Spröda och smöriga syltrutor2
 

VANILJ OCH SYLTRUTOR

En sats ger ca 30-35 stycken, en plått 20 X 30 cm
Tid: ca 1 timme (om du inte gör din egen vaniljkräm)
Svårighetsgrad: medel
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser deg:

  • 7 dl vetemjöl 
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl, strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 250 g smör kylskåpskallt skuren i små kuber
  • 2 ägg

Ingredienser fyllning:

  • hallon- eller jordgubbssylt
  • 1 påse pulver till vaniljkräm + mjölk till tillredning
Varför inte göra egen vaniljkräm? Ett mycket enkelt recept på Crème Pâtissière hittar du här.

För dekoration (tillval):

  • mynt- eller citronmelissblad
  • florsocker

Instruktioner:

  1. Sikta vetemjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och placera i skålen i en matberedare tillsammans med det kalla smöret. Blanda väl.
  2. Tillsätt äggen och fortsätt blanda tills degen går ihop till en boll. Dela degen i två delar, plasta in och ställ i kylskåpet under tiden du gör vaniljkrämen.
  3. Gör krämen enligt instruktionerna på förpackningen.
  4. Använd en form på ca 20 x 30 cm. Sätt ugnen på 180 ° C.
  5. Kavla den ena delen av degen till en rektangel direkt på bakplåtspapper och lägg på botten i formen. Ställ kallt i kylskåpet så länge. Kavla den andra delen av degen med mjöl på ett annat bakplåtspapper så den inte fastnar i bakbordet.
  6. Häll krämen på bottendegen, sprid sedan sylten ovanpå och vänd den andra degen på och dra bort bakplåtspappret.
  7. Placera formen i mitten av ugnen och baka i ca 30-35 minuter tills den är gyllenebrun. 
  8. Låt kakan kallna i formen.
  9. Strö på florsocker och skär i bitar. Dekorera ev med mynt- eller citronmelissblad.

Det går mycket lättare att skära kakan om den är kall, riktig kall. Personligen tycker jag den är mycket godare dagen efter. Alltså den smälter i munnen på riktigt. I och med att det görs i långpanna som en kaka istället för småkakor en och en så går det även snabbare att baka den. Tack för att ni tittade in den här gången och lämna gärna en kommentar om bara för att säga hej om inget annat. Eller kanske komma med förslag på vad ni skulle vilja se mer av här på bloggen.

Spröda och smöriga syltrutor3
Spröda och smöriga syltrutor4
Spröda och smöriga syltrutor5
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf