Powered by Jasper Roberts - Blog




Glutenfri citron och ricotta mandelkaka

Print Friendly and PDF
 
E
n lätt och frisk kaka som kommer att vara perfekt i en vacker sommar eller vårdag även om just nu är det vinter i Sverige och snön bara vräker ner över Stockholm. Sommaren känns mycket avlägse...men en flicka får ha kvar sina drömmar, eller hur?
Måste erkänna att jag var skeptiskt i början till att baka en kaka utan "vanligt" mjöl. De andra i familjen vägrar smaka bara jag nämner gluten eller sockerfri orden. Men C kunde inte få nog och ville ha en skiva till på direkten. Sen frågade han igen dagen efter om det fanns kvar någon bit  "av den goda kakan" , som han uttryckte sig.
Mandelkakan blir bäst dagen efter, efter den har blivit riktigt kyld och smak och konsistens mognar och bli bättre med tiden. 
 

GLUTENFRI CITRON OCH RICOTTA MANDELKAKA

En sats ger en rind kaka på ca 20 cm, 10 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
Glutenfri 

Ingredienser:

  • 120 gram osaltat smör, mjukt
  • 200 gram  strösocker
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • riven citronskal
  • 4 ägg, separerade och vid rumstemperatur
  • 240 g mandel mjöl
  • 300 g ricotta
  • flagad mandel, till dekorering
  • florsocker, att sikta över kakan
Instruktioner:
  1. Värm ugnen till 180º C
  2. Klä botten och sidor av en 20 cm rund kakform med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  3. Placera smör, 165 gram strösocker, vaniljfrön och apelsinskal i en elvisp och slå i 8-10 minuter eller tills vit och krämig.
  4. Skrapa ner på sidorna av skålen, sedan gradvis lägga äggulorna, en i taget, fortsätt att vispa tills smeten är jämn.
  5. Tillsätt mandel mjölet och vispa tills allt har kombinerats.
  6. Blanda i ricotta i smeten med lätta rörelser.
  7. Vispa äggvitorna i en ren skål med en handhållen elvisp tills mjuka toppar formas.
  8. Tillsätt resten av sockret till äggvita blandningen och vispa tills hårda toppar.
  9. Försiktigt blanda en tredjedel av äggvita i smeten. Upprepa med resten av äggvita.
  10. Häll blandningen i den förberedda kakform, jämna ut toppen med en palettkniv, strö över tårtan mandelspån, och grädda i 40-45 minuter eller tills den känns torr och fast vid beröring.
  11. Låt svalna helt i kakformen.
  12. Sikta över florsocker.
 
 

FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Alexandra

Postad den

Ser väldigt god ut! Älskar mandel (nötter rent allmänt) i bakverk och mat!

Hälsningar,

Alexandra

Svar: Den här kaka är väldigt god och saftig och man tänker inte ens på att den är glutenfri :)
Simona Muntean

Caroline

Postad den

Bra tips på glutenfritt fika. :) och den ser helt underbart god ut.

Svar: Den är super god faktiskt.
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf