Powered by Jasper Roberts - Blog




Chokladkakor med kokoskräm

Print Friendly and PDF
J
ag behövde något annat att tänka på. Något som kunde skingra tankarna. När man inte kan sätta ord på sina tankar och känslor, då får man vara kreativ. Det gäller mig i alla fall. Förut blev jag bara tyst när jag hade någonting jag gick och grubblade på. Nu ställer jag mig i köket och bakar.  Det har jag gjort sen jag startade bloggen, oktober 2013. Bakat. Fotograferat. Bakat... och mer fotografering.
Men jag bakar lika mycket när jag är glad, nöjd med livet. Och det kan bli mycket bakandet son ni förstår.
 
Det var inte min tanke att bli så filosofisk, så djup men det är mörkt och kallt ute, inga andra vårtecken i luften än några snödroppar på uteplatsen och med med egen födelsedag om en vecka. Man får bli lite nostalgiskt  kanske.
Dessa chokladkakor blev mitt söndags "plåster på såret" kakor. Dem blev som balsam för själen. 
Så jag kommer kalla dem tröstkakor.
 
 

CHOKLADKAKOR MED KOKOSKRÄM

En sats ger ca 35-40 dubbla kakor
Tid: en timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSS+

Ingredienser:

  • 180 g mjöl
  • 100g majsenamjöl
  • 50 g kakaopulver
  • 100 g malda mandlar eller mandelmjöl
  • 1/2 tsk salt om smöret är osaltat annars uteslut
  • 250 g mjukt smör
  • 130 g strösocker
Ingredienser kräm och dekor:
  • 120 g strösocker
  • 100 g smör
  • 60 g riven kokos lätt rostad i ugnen i 5-10 minuter
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kokos likör eller whisky
  • 100 g smält choklad och riven kokos till dekorering

Instruktioner:

  1. Blanda i en skål mjöl,maizena, kakaopulver, mandel och ev salt.
  2. Vispa 250 g smör och 130 g strösocker luftig.
  3. Tillsätt mjölblandningen och rör och blanda med händerna eller en träslev tills degen är slät.
  4. Sätt ugnen på 180º C och klä en stor plåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta ca 1 msk deg och  rulla till bollar och sen rulla i strösocker.
  6. Placera på bakplåtspapper och tryck lite platt med handen.
  7. Baka i mitten av ugnen för 10 minuter. Låt kakorna kallna på bakplåtspapper ( ej på den varma plåten) innan du hanterar dem.
  8. Rosta riven kokos lätt i en stekpanna och låt svalna på en tallrik.
  9. Förbered krämen under tiden. Blanda vaniljsocker med  smöret och strösockret luftigt.
  10. Blanda i sist kokos och likör.
  11. Hacka chokladen fint och smält i ett varmt vattenbad eller i mikron, 10-15 sekunder åt gången.
  12. Sänk hälften av kakorna halvvägs i den smälta chokladen och låt kallna p papper. Strö över lite riven kokos.
  13. Häll fyllningen i en spritspåse med en liten öppning och spruta en klick av fyllning på botten av de oglaserade kakorna.
  14. Sätt ihop kakor tv och två, tryck försiktigt och låt torka i ca 30 minuter.

Nästa gång kommer jag inte trycka kakorna så mycket, då spricker dem mindre. Viktigt att kakorna får kallna helt innan du börjar hantera dem, blir mindre risk att dem krossas. Supergoda, jag lovar. Värda all tid. Håll kakorna svalt i en lufttät behållare så har du under några dagar! 

 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Erica

Postad den

Tack för receptet! Mycket bra!

Svar: Det var så lite så. Har du bakat dem Erica? 😊
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf