Powered by Jasper Roberts - Blog




Belgiska våfflor

Print Friendly and PDF
Belgiska våfflor
 
D
et börjar dra ihop sig till Våffeldagen. Redan på lördag är det dags och här hittar ni det perfekta receptet för belgiska våfflor. Inte så tokigt att bjuda på belgiska våfflor till frukost, brunch eller eftermiddagsfikat. Bakar du med bakpulver istället för jäst behöver du inte heller vänta på jäsningen utan du har rykande varma krispiga gyllengula våfflor på mindre än en halv timme. Inte helt fel, eller hur?
Denna variant kan antingen gräddas i våffeljärn eller i silikonform i ugnen. Jag gräddade våfflorna i mina nya silikonformar.
Belgiska våfflor1
Belgiska våfflor2
 

BELGISKA VÅFFLOR

En sats ger 8 stycken
Tid: ca 20-25 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS

Ingredienser smet:

  • 3 ägg, separerade äggulor och vitor
  • 2 1/2 dl mjölk och grädde (jag brukar ta hälften hälften)
  • 3 dl vetemjöl (använder Patisserie från Ramlösa Kvarn)
  • 1 knivsudd salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl strösocker
  • 90 g smält smör
Till servering:
  • sylt och vispad grädde
  • vaniljglass och chokladsås
  • karamellsås och flingsalt
  • färska bär och vispad grädde...etc.

Instruktioner:

  1. Placera två silikonformar på gallret eller en plåt och sätt ugnen på 220º C varmluft eller något lägre i vanlig ugn.
  2. Blanda äggulor, mjölk, grädde, mjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en vispskål.
  3. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott.
  5. Fördela smeten i silikonformarna och grädda i 10 minuter.
  6. Ta ut våfflorna och vänd silikonformarna upp och ner så att botten hamnar på bakunderlägg och grädda ytterligare 3-4 minuter på denna sida för att få en spröd och gyllene yta. 

Jag gillar att inte behöva stå i köket och grädda våfflor en hel förmiddag. Super praktiskt att bara skjutsa in i ugnen en hel gäng och på mindre än 20 minuter ha färdiga våfflor att servera till familjen.
Stapla inte våfflorna på varandra om du inte vill sluta med att servera mjuka våfflor. För att våfflorna ska behålla sin krispighet ska dem ställas på galler.
Belgiska våfflor3
våfflor
våfflor belgiska
Belgiska våfflor 5
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram 💕

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista