Powered by Jasper Roberts - Blog




Drömtårta med vaniljkräm och färska bär

Print Friendly and PDF
U
ndrar om jag inte är en konstig prick trots allt. Är jag jättetrött så blir jag överaktiv. Alltså inte kommer jag hem och dimpa ner i soffan och kommer inte upp förens jag ska lägga mig. Även om jag inte har sovit mer än ett par timmar på sin höjd, har haft jätte mycket på jobbet, stressigt med bokslut och massa deadlines. Man skulle tycka att jag borde göra som vanlig folk. Ju tröttare jag är desto mer håller jag igång. Då får jag även en massa idéer, som till exempel med denna tårta. Dotterns kille, B gillar allt jag bakar, han skulle bara våga annat ha ha..., och vill alltid ha med sig "något söt och gott" när han ska hem från oss. Hade lovat honom tidigare en tårta,bara till han själv. Han blev så förtjust i tårtan jag bakade till hans födelsedag i mars i år och har bara pratat om den hela tiden. "Snälla Simona baka tårtan till mig, jag betalar." Som om jag skulle ta pengar av honom. När jag visste han skulle komma förbi helgen innan Sveriges Nationaldag, bestämde jag mig för att baka tårtan till honom. 
 
Men även om jag var supertrött så kände jag mig super innovativ och hade tänkt ut hur jag skulle dekorera tårtan. Inte skulle ta mer än 10 minuter att dekorera. Krämen hade jag sparat i kylen sen veckan innan. 
Ni skulle ha sett hans min när han fick tårtan. "Är det sant? Är det på riktigt Simona? Har du gjort en tårta BARA för mig?" Så glad han blev och just såna stunder ger mig mer och mer energi. Så bra då att jag inte bara kröp upp i soffan när jag kom från jobbet den fredagen. 
 

DRÖMTÅRTA MED VANILJKRÄM OCH FÄRSKA BÄR

En sats ger en tårta i 3 - 4 lager, va 16 bitar
Tid: 
Svårighetsgrad: lätt 
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser chokladbottnar:
  • 4 3/4 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1 3/4 dl kakao av bra kvalité
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsp salt
  • 2 stora ägg
  • 2 1/2 dl buttermilk ( mjölk och 2 msk vinäger, låt stå i 5 minuter )
  • 1 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 1 1/2 tsk vaniljpasta
  • 2 1/2 dl kokt vatten
Ingredienser vaniljkräm:
  • 3 dl strösocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör rumstempererat
Dekorering:
  • färska frukt och bär
  • Rån eller chokladpinnar att lägga runt tårta. 
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 150º. Olja och mjöla dina formar. Jag brukar för det mesta använda engångsformar i aluminium. Lägg bakplåtspapper i botten på formarna så blir det lättare att få ut de gräddade kakorna sen.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter.
  3. Lägg i ägg, buttermilk och olja och vispa slät.
  4. Vispa i sist det kokta vatten. Var försiktig så inte hela köket blir chokladsmet. Det har jag råkat ut för. Smeten är väldigt rinnig.
  5. Fördela i formarna och grädda i mitten av ugnen för ca 30-35 minuter eller gör tandpetartestet. Kommer tandpetaren nästan torr ut då är kakorna klara.
  6. Låt dem svalna under en kökshandduk innan du tar ut dem ur formarna. Låt dem kallna helt på galler. 
  7. Blanda mjöl, socker och mjölk i en kastrull och värm upp på spisen under konstant omrörning. När det kokar upp, sänk värmen och fortsätt sjuda i 3-4 minuter till. Vispa kontinuerligt så det inte klumpar sig eller bränns på botten.
  8. Häll i en skål och låt den kallna innan du ställer i kylskåpet. Dessa steg kan göras upp till 2-3 dagar innan. Bevara den i en låta med lock i kylskåpet.
  9. Vispa smöret luftigt och sen tillsätt kylskåpskall mjölkkräm, 1-2 matskedar åt gången. Vispa jämt mellan. 
  10. Varva kräm med chokladbottnar och avsluta med kräm.
  11. Spackla kräm även runt tårtan.
  12. Lägg rån runt om tårtan och toppa med massor av färska frukt och bär. 

Nu blev det inte som jag hade lovat utan dekoreringen blev klar på mindre än 5 minuter. Tårtan behöver inte spacklas jämt och slät för det kommer inte synas.Jag strödde över lite vit choklad och klickade lite italiensk maräng som jag brände snabbt med en brännare men det behövs absolut inte. Ta bara det du vill och har till hands.
Tror ni dotterns kille, gillade smakerna? Inte bara han. Hade kompisar på besök och alla hade sagt att det var den godaste tårta dem hade ätit. Eller så ville bara B vara snäll mot mig. Tycker ni ska testa och baka tårtan så får ni se själva.
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram 💕

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf