Powered by Jasper Roberts - Blog




Saftigaste sockerkaka med Ricotta

Print Friendly and PDF
Saftigaste sockerkaka med ricotta färskost
Ä
r kär igen. Jag har hittat den perfekta sockerkakan. Jag vet att jag sa samma sak i somras och sen innan första Advent och sen senast innan julen. Men som alla bagare, professionella eller inte, och alla kockar letar jag alltid efter den perfekta, den ännu bättre än förra gången varianten. Och då menar jag ALLTID.
Det är ett ständigt sökande. Jag vet, vi är en konstig gäng allihopa.
Men lyssna på mig denna gång när jag säger att jag har verkligen hittat den saftigaste och "bättre än min favorit sockerkaka".
 
Det är en Ricotta sockerkaka med vaniljsmak, söt men inte för söt, och så saftig, lätt att baka och du svänger ihop den på ca 15- 20 minuter. På en timme har du den mest delikata sockerkaka som du kan äta varm eller kall eller där emellan. Supergod med alla sort topping eller glasyr, vispgrädde eller glass. Vad du kan tänka dig.
 
Baka den idag, smaka en bit och du kanske, KANSKE, blir kär som jag. Gör du det tryck gärna på ❤ gilla knappen så vet jag. Gör du inte det kom tillbaka och skäll ut mig. Lämna gärna en  💬 kommentar i bloggen.
Tro mig, en bit av denna goding är en bit av himlen.
Gjorde till och med egen Ricotta ost för den kakan. Gick "all in" som vanligt. Recept på osten kommer i ett senare inlägg. Denna gång orkade jag inte vänta tills allt vätska hade runnit ur och det blev inga bilder. Men det är superenkelt att göra så snart så... 

SAFTIG SOCKERKAKA MED RICOTTA FÄRSKOST

En sats ger en sockerkaka i brödform, ca 12 bitar
Tid: ca 1 timme
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++++
 
* Observera att tid och gradantal i receptet är bara anvisningar och det är viktigt att baka utifrån den egna ugnen  för att lyckas med ett recept! 
 
Ingredienser smet:
  • 230 g mjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bourbon vaniljsocker
  • 200 g Ricotta färskost
  • 150 g smör rumstempererat
  • 300 g strösocker
  • 3 ägg rumstempererade
  • ev florsocker att sikta över den färdiga kakan
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 180º C.
  2. Smörj och mjöla en brödform. Skaka bort överskottet av mjöl.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt i en skål och ställ åt sidan.
  4. Vispa i en annan skål ost, smör och strösocker. Det ska vara vit och luftigt.
  5. Under fortsatt vispning blanda ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje ägg. Smeten kan skära sig lite men det är helt i sin ordning.
  6. Vispa i mjölblandningen på låghastighet tills allting är blandat.
  7. Häll smeten i formen, jämna toppen med en slickepott.
  8. Grädda* i mitten av ugnen för ca 45 minuter. Sänk värmen till 150 º efter 10 - 15 minuter ifall att toppen börjar bli brun. Lägg aluminiumfolie över om kakan börjar bli brun långt innan den är klar. Jag la över folie de sista 20 minuter. Gör tandpetartestet innan du tar ut kakan.
  9. Låt sockerkakan svalna i formen på galler för 15 minuter.
  10. Ta ut kakan ur formen försiktigt och låt den kallna helt.
  11. Sikta florsocker över precis innan servering.

Ricotta sockerkakan smakar bäst dagen efter. Blir så där lagom dens och saftig och smakerna framhävs på bästa sätt. Får du några skivor över håller dem inlindade i plastfolie i kylskåpet i minst 4-5 dagar. Kakan går alldeles utmärkt att frysa. Plasta in den ordentligt så den inte får smak av annan mat i frysen bara.
Sockerkakan går att varjera genom att byta ut 30 g mjöl mot kakao eller varför inte blanda i smeten 2-3 msk citronsaft och riven citronskal? Blandar du hälften av smeten med 2-3 msk kakao och varvar i formen med vaniljsmeten får du den godaste tigerkakan.
 
 
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Kristina

Postad den

Låter helt underbart det här, ska försöka mig på detta nästa gång jag kommer ihåg att köpa ricotta☺

Svar: Den är värd att testa, jag lovar 😊👌🏻
Simona Muntean

madelein.se

Postad den

Så himla fina bilder och gott det ser ut. Skulle bakat sockerkaka med min lilla idag men hon var så trött att hon somnade på golvet när vi kom hem

Svar: Tack Madelein. Nej men vilken sötnos...❤ önskar jag kunde somna vart som när jag är trött. Ni får försöka i helgen kanske. Kram Simona
Simona Muntean

Kristina Elfström-Johansson

Postad den

Mycket god kaka, lätt att baka också. Kan verkligen rekommendera att ska man endast baka en kaka, så är det den här.

Svar: Visst är den god Kristina. Det är min nya favvo 😍. Kram Simona 😘
Simona Muntean

Frida

Postad den

Hur många grader ska det vara i en vanlig ugn alltså ingen varmluft för det verkade det vara för detta receptet då det blev väldigt tokigt och tillslut bränt så vill göra ett nytt försök med de rätta graderna 👌🏻

Svar: Hej Frida, det var tråkigt. Det är 175 grader i vanligt ugn, använder inte varmluft eftersom jag blir osäker på gradantalet. Sänk till 150 efter ett max 10 minuter. Lägg aluminium folie på toppen om den börjar bli brun för tidigt. Ha kakan lite längre ner i ugnen kanske. Tid och grader blir bara anvisningar. Alla ugnar är olika. Hoppas den blir bra nästa gång. Ha en bra dag och lycka till.
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf