Powered by Jasper Roberts - Blog




Prinsess - Semla

Print Friendly and PDF
Prinsess-semla, prinsess-semlor, semlor
 
"M
arkus har skapat semlan som får Sverige i extas". Så löd dagens hetaste nyhet i expressen. Ta Sveriges två populäraste bakverk och slå ihop i ett. Vad kan det bli annat än succé? 
Trots att så sent som för två dagar sen deklamerade jag på Instagram att jag föredrog originalet, vad tror ni jag gjorde hela kvällen? Bakade semlor. Nej ursäkta mig...bakade Prinsess ~ Semlor.
 
Först tänkte jag vänta till helgen, baka i lugn och ro och hinna ta bilderna i dagsljus. Men nyfikenheten var för stor och tog över. Så kl 20 på torsdagskväll gjorde jag inget annat än satte igång och bakaDe. Det tog mig närmare 4 timmar med bilder och allt. Mycket av den tiden hade jag tänkt spendera framför tv och kolla på Sleepy Hollow. Men det är en dag imorgon också så Abbie Mills och Ichabod Crane får vänta. För här vankas det semlor.
 
Ni undrar säkert varför? För den enkla anledningen att jag inte har möjlighet att åka till Thimons konditori och bageri i Nässjö och köpa mig en.
 
Jag har ingen aning hur  Markus, "pappan" till Prinsess Semla, gjorde, inte själva semmelbullen eller hur han dekorerade så jag har gjort på mitt eget sätt. 
Tänkte fylla några stycken men Nutella istället för mandelmassa men då tänkte jag " inte får man väl kalla dem prinsessor eller semlor eller hur?"
Prinsess-semla, prinsess-semlor, semlor
Alltså jag vet att jag babblar och babblar men måste bara säga: "Haleluja Marcus Ekelund! 🙌🏻 Jag är frälst.

PRINSESS ~ SEMLOR

Det blir ca 16  stycken stora eller 30-32 stycken mini
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser deg:
  • 100 gr smör
  • 1 dl socker 
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 10 dl mjöl (använder Ramlösa Kvarns Manitoba Cream)
Ingredienser fyllning:
  • 400 gr mandelmassa
  • lite mjölk eller vispgrädde
  • inkråm från bullarna
Garnering
  • 4-5 dl vispgrädde
  • ca 1 dl florsocker
  • 1 tsk god hallonsylt till varje semla
  • 500 g marsipan (har använt Örebro marsipan som är superbra att jobba med)
  • ev gélefärg att färga marsipanen med
Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 200º.
  2. Smält smör i en kastrull på spisen.
  3. Häll i mjölken och sockret och låt vätskan bli fingervarmt, ca 37º.
  4. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska.
  5. Häll i resten av vätska, kardemumma och ägget.
  6. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till den minst har dubbel sin storlek.
  8. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 16 bitar som du rullar till runda bullar.
  9. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende på ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º.
  11. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk.
  12. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.
  13. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. 
  14. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
  15. Fördela fyllningen i hålen på bullarna och lägg en tsk hallonsylt.
  16. Kavla marsipanen tunt och ta ut rundlar som är minst 1 cm större än bullen utan lock.
  17. Smeta lite grädde runt om den fyllda bullen och släta till kanterna precis som på en tårta.
  18. Kavla en bit marsipan, lägg över locket och stansa ut cirklar. Lägg lite grädde på varje lock innan du lägger marsipan på.
  19. Spritsa rikligt med grädde över bullen och sätt på locken. Strö över florsocker.

Hade jag haft mer tid hade jag gjort minisemlor. Men stora eller små blev dem som sagt så himla goda och saftiga. Var orolig att ingen i familjen skulle vilja äta dem så jag gjorde 3 stycken av originalen. Dem är kvar i kylen medan prinsessorna är  b o r t a . Min man tyckte det var synd att äta så söta miniprinsessor men han fick ner två i alla fall. 
Vad tycker ni själva, nykomlingen eller originalet?
Prinsess-semla, prinsess-semlor, semlor
 
 
 Du kanske också gillar:
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram 💕

Kommentarer

anannanland.blogg.se

Postad den

Ser så gott ut!

Svar: Tack Ana, den är faktiskt riktigt god. Kram Simona
Simona Muntean

Linnéa

Postad den

Men alltså wow så himla snygga!

Svar: Tack Linnéa. Kram Simona
Simona Muntean

Marie

Postad den

Wow! Älskar dem båda. Oslagbar kombination. 😊

Svar: Det gör jag också Marie :)
Simona Muntean

Jasmine

Postad den

Dina bilder är oerhört inspirerande och din entusiasm smittar av sig. Tack för att du sprider kreativitet och glädje omkring dig. :)
Kram

Svar: Oh vad det värmer i hjärtat dina fina ord. Trevlig helg och kram på dig 😘😘
Simona Muntean

Marie Bergman

Postad den

Åhh men äntligen en semla i min smak!! =D

Svar: Eller hur Marie? 😊
Simona Muntean

Hanna Karlsson

Postad den

De ser både riktigt snygga och goda ut!

Svar: Tack Hanna, dem är verkligen goda :)
Simona Muntean

Amanda

Postad den

Tack för receptet!Hoppas jag hinner överraska familjen med dem här på fettisdagen :D

Svar: Det var så lite så 😊 . Trevlig helg! Kram Simona
Simona Muntean

Lowa - Foto och Illustration

Postad den

De ser verkligen goda och spännande ut. Tycker att du har tagit jättefina bilder också!

Svar: Tack snälla Lowa för fina orden. Dem är jättegoda. Ha en bra kväll! Kram
Simona Muntean

Erica

Postad den

Åh så fina och goda de såg ut!

Svar: den är verkligen jättegod :)
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista