Powered by Jasper Roberts - Blog




Saftiga och smöriga blåbärsbullar

Print Friendly and PDF
V
ackra bär som jag lätt glömmer bort. Men det får bli ändring på. Lila är en av mina favorit färger och blåbär ger en så djup lila färg, helt naturlig och så intens. Det vet mina fingrar nu...ha ha ha.
Men skämt åt sido. Smöriga bullar med blåbärssylt är så goda, en perfekt balans mellan sött, salt och syrlig.
Ni måste bara testa. Jag lovar att ni kommer bli kära. 
Mina barn är lite "konservativa" när det kommer till nya smakkombinationer. Brås inte alls på mig utan säkert på C.
Nämnde för min dotter att jag tänkte baka med blåbärssylt och ni skulle ha sett vilken grimas hon gjorde. Bullar visst, blåbärssylt gillar jag också men inte ihop. Bullar med kanel inte med blåbärssylt mamma.
 
Tur att jag inte lät mig påverkas av det och var tillräckligt nyfiken för att testa. Ni skulle se dottern när hon tog första bullen. Och sen den andra. Varma. Direkt från ugnen.
 
Är så otroligt glad att detta recept finns nu publicerat på The FeedFeed .  För fler recept med blåbär kolla the Blueberries Feed . Du kommer inte bli besviken.
 
Du kan göra snäckor eller runda bollar eller som skruvar. Tänk bara på att degen blir kladdig av all blåbärssylt så du kommer även behöva tvätta händerna emellan åt annars finns det risk att du dekorerar om hela köket som jag nästan gjorde. 

SAFTIGA BULLAR MED BLÅBÄRSSYLT 

En sats ger ca 24 bullar beroende på storlek
Tid: ca 2,5- 3 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser deg:
  • 10 g torrjäst aktiverat, eller 50 g färsk 
  • 5 dl  ljummen vätska, hälften mjölk och hälften kaffegrädde
  • 2 dk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 13 - 14 dl mjöl
  • 1 ägg
  • 200 g smör rumstempererat
Ingredienser fyllning och dekorering:
  • 100 g smör rumstempererat
  • 2 dl blåbärssylt
  • ev vaniljsocker
  • pensla med uppvispad ägg och strö över pärlsocker innan gräddningen
    eller
  • pensla med smör och doppa toppen på bullarna direkt efter gräddning
Instruktioner:
  1. Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk mjöl, 1 tsk socker och 2 msk mjölk och lått stå och skumma för ca 10 minuter.
  2. Blanda den ljumma mjölken med socker och ägg samt jästen.
  3. I en stor bunke eller köksassistent blanda 13 dl mjöl till att börja med, salt, kardemumma och vaniljsocker.
  4. Tillsätt vätska och blanda väll.
  5. Tillsätt smöret och knåda degen tills den släpper kanterna och blir blank och smidig. Jag körde den i asssitent i 10 minuter men det är inget måste.
  6. Täck med en kökshandduk och låt jäsa på en dragfri plats i ca 1 timme eller tills degen dubblar sin storlek. Min deg fick jäsa i 2 timmar eftersom jag hade annat för mig.
  7. Ta fram degen på bakbordet och dela i två delar. 
  8. Kavla varje del till en rektangel, bre på smör, strö på vaniljsocker och bre sist tunt blåbärssylt.
  9. Rulla varje del och skär i bitar.
  10. Lägg bullarna gläst på plåt eller i muffinsformar. Själv har jag använt muffinsformar för att fyllningen ska stanna kvar i bullen. 
  11. Jäs bullarna övertäckta minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º C.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 10-15  minuter beroende på ugn. Sänk ev värmen lite om bullarna börjar brännas på toppen för tidigt.

Jag gillar att pensla bullarna med smör och rulla i strösocker direkt efter gräddningen. Är inte så förtjust i pärlsocker av någon anledning. Men gör det som känns bäst. Det fungerar utmärkt att äta bullarna utan socker på. Det blir en perfekt balans mellan sötma i degen, kardemumma, smöret och den något syrliga blåbärssylten. Perfekta. Hade tänkt kolla hur många dagar bullarna håller sig färska men dem försvann redan första dagen...Får nog baka dem igen snart.
 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Ofelia

Postad den

Men guuud vad dessa ser goda ut!!

Svar: Ofelia dem är gudomligt goda 👌🏻😊 kram
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck Matklubbens Topplista 037jhDBf