Powered by Jasper Roberts - Blog




Kardemumma längder

Print Friendly and PDF
B
röd eller konst? Svårt att säga. Allting började en sen fredagskväll när jag blev sugen på bröd. Baka. Hade tidigare testat ett briocherecept som jag behövde förbättra. Det viktigaste vid brödbakning är att få till saftiga bröd som häller sig färska längre. Vad är då bättre än långtids kalljäst deg? Antagligen ingenting. Denna gång bakade jag med fördeg och flera jäsningar där jag ärligt talat tappade bort tiden på slutet. Men beväpna dig med tålamod och allting kommer gå bra. Det och ett kallt kylskåp som degen får vila sig i omgångar är nyckel till framgång. Tid och kyla gör att bröden inte bara blir luftiga och smälter i munnen utan även håller sig färska längre.
Ni undrar säkert hur jag vet det. Bröden blev så goda att dem försvann väldigt snabbt men jag hade sparat en liten kant som jag gömde undan. Dag 3 var brödet fortfarande gott och  micrade jag det för ett par sekunder smakade nästan som nybakat. 
 
Bröden är fyllda med smör och kardemumma. Planen var att göra längder och några bullar. Råkade glömma två bullar på arbetsbänken när jag formade längderna och höll på och snurrade på för fullt när jag såg det framför mig.  Det som skulle bli klippta tvinnade längder blev de vackraste kardemummalängderna jag har gjort och sett. Tycker att göra en del chokladdeg var ett smart drag för på det sättet ser man bättre mönstret, inflätade rosorna.
"Riktigt konstverk" som C kallade dem. Brödkonst.
 

KARDEMUMMA LÄNGDER

En sats ger två längder
Tid: tappade bort tiden...
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++++
 
Ingredienser fördeg:
  • 10 g färsk jäst
  • 250 g mjölk
  • 250 g vetemjöl
Ingredienser deg:
  • Fördeg från dagen innan
  • 600 -700 g vetemjöl ( Manitoba Cream, Tipo 00 eller Special att föredra)
  • 250 g mjölk
  • 1 tsk malen kardemumma 
  • 1 tsk vanilj
  • 1 tsk havssalt
  • 150 g rörsocker
  • 150 g smör (halvera eller uteslut saltet om du använder normalt saltat smör) 
Ingredienser fyllning:
  • 150 g smör rumstempererat
  • 150 g socker
  • 3 msk kardemumma malen
  • ev 1-2 msk vetemjöl ( så inte fyllningen rinner ut ).
Instruktioner:
  1. Blanda alla ingredienserna till fördeg, täck över med kökshanduk eller lock och ställ bunken i kylskåpet för minst 12 timmar. Fördegen klarar sig i kylskåpet upp mot 48 timmar.
  2. Blanda alla ingredienserna till degen i assistent eller en stor bunke. Börja med 600 g mjöl. Blanda till en slät men elastisk deg.
  3. Ställ degen på en sval plats att vila i 30 - 60 minuter om inte flera timmar. Jag ställde min i kylskåpet för en timme.
  4. Rör alla ingredienser till fyllningen till en slät pasta.
  5. Kavla ut degen till en rektangel ca 80 X 40 cm. Bred på fyllningen och rulla längst med den långa sidan. Skär rullen igenom och snurra varje längd innan du flätar.
  6. Lägg i en form som du har klätt med bakplåtspapper eller direkt på en plåt på bakplåtspapper.
  7. Ställ formen eller plåten i den avstängda ugnen med lampan på för att vila i ett par timmar.
  8. Ta ut formen eller plåten och sätt ugnen på 200º. Antingen penslar du på uppvispad ägg och strör över pärlsocker innan gräddningen eller gräddar längderna först och sen penslar med sockerlag.
  9. Jag penslade längderna direkt efter gräddning med sockerlag gjort på 1/2 dl vatten, 1/2 dl socker och 1 tsk vanilj. Koka till sirap, när sockret har löst upp sig är den klar. 

Det ni ser på bilder är två olika längder, den ena  med vanlig deg och den andra med kakao men båda fyllda med kardemumma. För att göra kakaodegen byt ut ca 1 dl av mjölet mot kakao och tillsätt ev 1/2 dl extra strösocker. Bröden blev inte bara vackra att titta på utan mycket saftiga och goda, mycket tack vare att jag bakar med fördeg. Kardemumma och smör är en klar favorit men kanel, vanilj eller Nutella låter inte så fel heller.
Vad tycker ni?
 
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Synnøve

Postad den

Vilka vackra bröd, Måste ju jag prova på när jag bakar :D

Svar: Gör det :) Supergott. Kram S
Simona Muntean

Frida G Svensson

Postad den

Jag är så glad att jag har hittat din blogg. Den är alldeles magisk!

Svar: Tack söta Frida för dina ord, dem värmer ska du veta . Kram Simona :*
Simona Muntean

Jasmine

Postad den

Wow! Vilken längder (och bullar)! Så inspirerande att se. Kul att du vågar improvisera - och inspirera.
Kram

Svar: Tack så mycket Jasmine! Kram Simona 😘😊
Simona Muntean

Hanna Karlsson

Postad den

Mums! Det låter verkligen gott. :-)

Svar: Dem är så goda Hanna 👌🏻👌🏻😋
Simona Muntean

veckomagasinet anne von porat

Postad den

älskar cookies över allt annat.

Svar: 😊😋
Simona Muntean

Linnea

Postad den

Mmm ser jättegott ut!

Svar: Dem är super goda 😊
Simona Muntean

Josefine

Postad den

Gud så smarrigt :)

Svar: 😊🙏🏻
Simona Muntean

Marie Bergman

Postad den

Ser väldigt goda ut =)

Svar: 😊
Simona Muntean

En grön blogg

Postad den

WOW vad smarrigt!!

Svar: Tack 😊
Simona Muntean

Ida Ardeby

Postad den

alltså wow vad fina!!

Svar: Tack snälla :) Dem är goda också...
Simona Muntean

Amanda Jona [FOTOGRAF]

Postad den

Men åh, såg ju helt fantastiskt gott ut! :)

Svar: Tack snälla .)
Simona Muntean

Amanda Niclasson

Postad den

Så gott!

Svar: verkligen :)
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf