back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SEMMEL PROFITEROLES

  • 20 personer

Kära Semla säg hej till lilla Profiteroles. Som ni förstår fortsätter jag på temat ”Varför ska man välja när man kan få allt?” Efter Prinsess -Semla succén fortsätter jag introducera en liten fransk goding till vår kära semla. Vad blir det då? Semmel Profiteroles eller ska jag kalla dem för Profiterolsemlor?

Hur

Instruktioner

1.

Sätt ugnen på 175º C. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.

2.

I en kastrull blanda vatten, mjölk, strösocker och smör och koka upp på spisen.

3.

Tillsätt mjölet och vispa till en jämn, tjock smet.

4.

Ta kastrullen från spisen och låt stå ca 3 minuter.

5.

Under fortsatt vispning tillsätt ett ägg i taget, vispa kraftigt mellan varje ägg.

6.

Lägg smeten i en spritspåse försett med tyll*.

7.

Spritsa bollar med lite mellanrum emellan.

8.

Grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. Öppna inte ugnen dem första 10 minuterna.

9.

Bollarna blir nästan dubbelt så stora och när dem har fått en gyllene brun färg är dem klara. Ska kännas lätta och luftiga.

10.

Låt dem kallan på galler.

11.

Blanda mandelmassan under tiden med mjölk eller grädde till en jämn ganska tjock kräm men det ska gå att spritsa och hålla formen. Vi vill inte att mandelmassan ska rinna ut.

Montering

1.

Skär Profiteroles skalen i två delar.

2.

Spritsa mandelmassa, dekorera med grädde och sätt på locket.

3.

Sikta över florsocker och/eller ringla över smält choklad.

4.

Klart att servera.

Ingredienser

Profiterolesskal

125 g vatten

45 g mjölk

65 g smör

10 g strösocker

100 g vetemjöl

0,5 tsk kardemumma malen

2 stora ägg

Fyllning

150 g riven mandelmassa

mjölk eller grädde att göra mandelmassan mjuk och lätt att spritsa

4 dl vispad grädde