Powered by Jasper Roberts - Blog




Vanilla squares ~ Vaniljrutor

Print Friendly and PDF
Himmel och pannkaka! Vilken god långpannekaka. Mördegsbotten och vaniljdoftande ostfyllning. Himmelsriket i varje ruta. Jag anser mig själv vara en person med mycket stor vilja och för första gången i mitt liv hade jag ingen vilja alls. Så fort jag hade tagit kakan ur ugnen skulle ta en liten smula innan den kallnade. Var ölite nyfiken på smaken eftersom det doftade så gott i hela köket. Det slutade med att jag åt ALLA kanter runt om kakan.
Är du inte sugen på vaniljkaka utan vill helst ha något chokldigt och kladdigt framför allt, kan jag tipsa om denna härliga samling från nägra bakbloggare på blogg.se. Läs hela artikel här . Själv tycker jag kladdkaka med hasselnötskaramell låter magisk. Kolla in receptet hos grymma bakbloggaren Bli min jäst.
 
Men nu bakar vi vaniljrutor tycker jag :)
***For recipe in English scroll down!

In Swedish:

♥ Vaniljrutor ♥
En långpannekaka, ca 40 bitar beroende på hur stora du delar dem.
Tid: ca 45 minuter
Svårighetsgrad: super enkelt
Betyg: SSSSS+++++

Ingredienser mördeg:
  • 500 g smör
  • 10 dl vetemjöl (Ramlösa Kvarn Pâtisserie)
  • 4 dl strösocker
  • 4 msk vaniljsocker
  • 1 msk bakpulver

Ingredienser fyllning:

  • 2 ½ dl naturell kvarg 
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
Sätt på ugnen på 200 grader.
Arbeta ihop smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg. Har du en matberedare är det att föredra men det fungerar att knåda för hand också. Det gjorde jag efter att felaktigt ha försökt göra mördegen i assistenten. Hela köket och jag inklusive blev fulla med mjöl. Aldrig mer.
Tryck ut hälften av mördegen i en långpanna (ca 30×40 cm) som är klädd med bakpapper. Har använt baksidan av en matsked med det går lika bra att trycka ut med fingrarna. Ställ plåten åt sidan tills du förbereder fyllningen.

Vispa ihop ägg, kvarg, crème fraiche, strösocker och vaniljsocker. Häll över blandningen över mördegbottnen i långpannan.
Smula resten av degen över. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna lite i pannan och sen lyft försiktigt med bakpapper. Låt den helst kallna innan du delar den i rutor. Då får kakan mycket finare och jämnare kanter.
Pudra ev lite florsocker innan servering.
In English:

♥ Vanilla squares ♥

Time: about 45 minutes
Difficulty: Super easy
Rating: SSSSS +++++

Ingredients shortcrust:
  • 500 g butter
  • 10 cups flour (Pâtisserie)
  • 1 1/2 cup granulated sugar
  • 4 tbsp vanilla sugar
  • 1 tbsp baking powder
Ingredients filling:

  • 1 cup plain cottage cheese or quark (I use quark)
  • 2 cups sour creme
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 4 eggs
Turn on the oven to 200 degrees.
Working together butter, flour, powdered sugar, vanilla sugar and baking powder into a shortcrust. Do you have a food processor, it is preferable but it works to knead it by hand too. I did this after mistakenly have tried to do the crust with my kitchen aid. The full kitchen including I was full of flour. Never again.
Press out half of shortcrust in a rectangular bakingsheet (about 30 × 40 cm) which is lined with baking paper. Have used the back of a tablespoon but it goes as well to push out with your fingers. Set the sheet aside until you prepare the filling.

Whisk together eggs, cottage cheese/quark, sour cream, granulated sugar and vanilla sugar. Pour the mixture over the crust in the pan.
Crumble remaining dough over. Bake in middle of oven about 30 minutes. Allow the cake to cool slightly in the pan and then gently lift with the baking paper. Allow it to cool before you slice it in squares. Then the cake get much smoother edges.
Sprinkle little icing sugar before serving.
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Helene

Postad den

Mums, ser super ut! *o*

Svar: Dem är godare än dem ser ut Helene :)
Simona

Ljuva Julia

Postad den

Herregud, var när att på fullaste allvar dregla på tangentbordet :)

Svar: Hi hi hi...tack Julia. Så goda är dem. :)
Simona

Maja

Postad den

Vill bara uppmärksamma på att det står fel i receptet. Äggen står med i degen, men ska vara i fyllningen!
Jag gjorde som det stod och hade äggen i själva degen... Kakan är i ugnen nu, vi får se hurdan den blir.

Svar: OMG ber så mycket om ursäkt fel felet. Självklart ska äggen vara i fyllningen som det står i anvisningarna och inte i mördegen som det står under ingredienser. Tusen tusen ursäkt och tack för att du berättar. Låt mig veta hur den blev, kakan alltså.
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf