Powered by Jasper Roberts - Blog




Saftig saffranskaka

Print Friendly and PDF
Mjuk och saftig saffran sockerkaka
T
iden går bara så fort. December passerar förbi i en rasande fart. Känns som igår var den 1:a Advent och nu på söndag är faktiskt den 4:e Advent. Sista söndagen innan Jul. Hinner inte riktigt med. Det är så mörkt och grått ute, vi har inte många ljusa timmar på dagen i Sverige den här tiden på året. Eftersom det inte är så mycket snö, inte i Stockholm i alla fall, så känns det som extra mörkt och extra grått.
 
Vad ska man baka för att förgylla tillvaron? En Golden cake, alltså en riktig guldkaka. En mjuk och saftig saffranskaka blir perfekt. Den här kakan förgyller tillvaron på alla sätt och vis. Det går väldigt snabbt att baka och smaken blir en oemotståndligt blandning mellan saffran, vanilj och smör. Har tänkt baka den snart igen och då kommer jag ha apelsin glasyr på. Nu hade jag lite bråttom att hinna ta bilderna i det lilla dagsljuset som erbjuds nuförtiden, innan mörkret föll ner och då fick det bli siktad florsocker på.
Saffrankaka, mjuk kaka, sockerkaka med saffran
 

MJUK OCH SAFTIG SAFFRANSKAKA

En sats ger en rund kaka ca 15 bitar
Tid: ca 50 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS++++

Ingredienser smet:

  • 1 g ( 2 påsar) saffran
  • 1 tsk strösocker
  • 1-2 tsk vodka eller rom
  • 225 g smält smör
  • 3 dl varm mjölk 
  • 5 1/2 dl mjöl
  • 4 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 mellanstora ägg
  • florsocker att sikta över den färdiga kakan

Instruktioner:

  1. Blanda saffran med 1 tsk socker och alkoholen och låt stå och dra ca 30 minuter. Då kommer saffranssmaken utvecklas och kakan kommer inte smaka alkohol. Det avdunstar.
  2. Sätt ugnen på 175º C och olja och mjöla en sockerkaksform på minst 2 liter.
  3. Blanda de torra ingredienserna till smeten i en stor kastrull, tillsätt smör, mjölk, ägg och saffran och vispa till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 45-50 minuter. Kolla upp kakan de sista 10- 15 minuterna så du vet om den är klar. Lita inte på tiden i receptet utan på ugnen. Alla ugn är olika.
  5. Gör ett tandpetartest innan du tar ut kakan ur ugnen.
  6. Låt den vila i formen ca 10-15 minuter.
  7. Vänd sen upp den på ett serveringsfat och låt den kallna under formen.
  8. Sikta över florsocker innan servering.

Kakan är jätte saftig och behöver ingen glasyr . Vill du trots allt ha glasyr på, rör ihop ca 1,5 dl florsocker med 1 1/2 msk mjölk och häll över den avsvalnade kakan. Vill du kan du smaksätta glasyren med t ex apelsinessens eller byt ut mjölken mot koncentrerat apelsin saft och toppa med riven apelsinskal.

 
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram 💕

Kommentarer

Susanna Romar

Postad den

Ett helt fantastiskt recept, Tack! Jag har tidigare aldrig lyckats med denhär typen av kakor men nu har jag gjort två. En med saffran och en citron. Höga o fina och inget med att fastna i formen eller dålig struktur. Perfeka, vackra o goda blev de. :) ett stort plus är också att receptet är så enkelt.

Svar: Hej Susanna, vad roligt! Vad glad jag blir att du gillade receptet. Själv är jag helt såld på denna sockerkaka. Ha en fin kväll! Kram Simona
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista