back-button

Simona Muntean

Picture of the author

SAFFRANSKAKA MED FÄRSKOSTKRÄM

  • 45 minuter
  • 16 bitar

En ljuvlig saffranskaka med färskostkräm som passar lika bra till 1:a Advent som den gör på julbordet.

    Hur

    Gör så här

    1.

    Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Smörj och mjöla riktigt ordentligt din form och ställ åt sidan

    2.

    Blanda alla torra ingredienser i en stor skål med höga kanter. Lägg i ägg, filmjölk och olja och vispa slät

    3.

    Blanda vatten och choklad och rör i tills chokladen har smält. Vispa det i smeten.  Smeten är väldigt rinnig

    4.

    Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen för ca 30–35 minuter tills mitten på kakan känns torr men fortfarande mjuk. Låt kakan svalna i formen för ca 10 min innan du vänder uppochner på galler. Låt kallna med formen över

    5.

    Vispa färskost, vaniljsocker och florsocker riktigt fluffigt. Tillsätt vispgrädde under fortsatt vispning. Bred eller spritsa krämen över den kalla kakan. Toppa med lingon

    6.

    Förvaras i kylskåp i låda med lock

    Ingredienser

    Saffranskaka

    3.5 dl vetemjöl

    2 dl strösocker

    1 tsk bikarbonat

    0.25 tsk salt

    1 tsk vaniljsocker

    1 fpk stött saffran

    1 stora ägg

    1.25 dl filmjölk

    1.25 dl rapsolja eller annan neutral olja

    50 g vit choklad

    0.5 dl hett vatten

    Färskostkräm

    200 g färskost naturell

    1 dl florsocker

    ca 0.5 -1 dl vispgrädde

    färska eller frysta lingon