Powered by Jasper Roberts - Blog




Lyxig morotskaka

Print Friendly and PDF
lyxig morotskaka med frosting
N
är jag var barn använde mamma morötterna endast till soppor och grytor samt rivna i salladen. Inte direkt min eller min brors favorit "grönsak". Kommer ihåg att mamma bråkade jämt med min bror som vägrade äta upp dem. Han brukade samla alla små morotsbitar, paprika och andra grönsaker upp mot kanten på tallriken. Det var som en konst. Mamma blev arg varje gång och hotade honom med att inte få gå ut på en vecka eller så. Min bror började lipa så fort mamma hotade honom. När mamma sen gick iväg arg åt jag upp brorsans "grönsaker" innan hon kom tillbaka. Sen var allting frid och fröjd. Vi gick ut och lekte med de andra barnen. Detta blev som en, nästan daglig, ritual och jag har ätit så många morötter i mitt liv...ibland undrar jag om inte mamma visste om det men låtsades som att hennes hot togs på alvar och min bror faktiskt gjorde som han blev tillsagd.
 
Det tog lång tid innan jag som vuxen som fock bestämma över vad jag ville och inte ville äta, började introducera morötterna tillbaka i mitt liv. Det kanske blev i samma veva som jag fick första barnet, dottern. Man vill junatt allting ska vara perfekt för sina barn. Och det tog ännu längre tid tills jag bestämde mig för att morötterna duger bra som smaksättning i en sockerkaka. Duger mer än bra, ger underbart god smak till.
 
Gyllene gul, saftig morotskaka med sammetsled creme cheese frosting. Så enkelt att göra och så lyxig. Och smaken är gudomlig. Och så har jag väntat så länge innan jag testat...
Något så enkelt som morotskaka kan bli så lyxig, kan inte sluta förundras över.
 

LYXIG MOROTSKAKA

Morotsrutor
En sats ger ca 30 rutor (en plåt på 20X30 cm)
Tid: ca 40 minuter
Svårighetsgrad: lätt
Betyg: SSSSS+++
 
Ingredienser
  • 4 dl mjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 0,5 tsk kanel (kan uteslutas)
  • 6 dl finrivna morötter ( ca 4 mellanstora morötter)
  • 200 g smält smör
 Instruktioner:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla eller klä en 20X30 cm plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan.
  3. Blanda i en bunke mjöl, bakpulver och vaniljsocker samt ev malen kanel.
  4. I en annan bunke vispa luftigt äggen och strösocker.
  5. Vispa mjölblandningen i äggsmeten och blanda i sist smör och rivna morötter.
  6. Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 20 minuter eller tills kakan har stelnat och fått fin färg.
  7. Låt den kallna i formen under en köksanduk innan du skär den i bitar.

Den blir otroligt saftig och god. Behövs egentligen ingen frosting men visst är den godast med färskost frosting/kräm på. Då ska man inte skära kakan innan utan bre på frostingen och låt kakan stå kallt 1-2 timmar. Garnera ev med rivna morötter.
Dela sen i mumsbitar och förvara dessa kallt.
 
Recept på klassisk färskost frosting hittar du här. En halv sats frosting räcker till morotskakan.
Jag har blivit helt galen i Bubbelgum essens så nu för tiden smaksätter jag ALLT med den. Jag "tappade" två droppar även i denna frosting. Jag överdriver inte när jag säger att det gav morotskakan den där pricken över i-et.
morotskaka
 
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om receptet.
  
FOTO: SIMONA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram 💕

Kommentarer

Joanna-Livet med Asperger syndrom och kronisk smärta

Postad den

mumms

rememberthiis.blogg.se

Postad den

Mums! Älskar morotskakpr

anna

Postad den

Underbara bilder och så goda saker. Dreglar över datorn ;-)

Svar: Ha ha ha...tack Anna ;-)
Simona

Sarah

Postad den

Morotskaka är aldrig fel, den innehåller ju morot så då borde den ju vara nyttig! (Skämtåsido) Men gott det så ut ! :) kram

Svar: Så klart Sarah. Morötterna är nyttiga och därför blir kakan "nyttig" eller halv nyttig. Kram och trevlig kväll!
Simona Muntean

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista