Powered by Jasper Roberts - Blog




DIY- små rosor i fondant del 1

Print Friendly and PDF
Nu har jag stått i köket i 4 timmar och gräddad chokladbottnar, den ena efter den andra. Sex stycken har jag hunnit med. För att få lite variation i tillvaro tyckte jag lätt bra med en tut på små rosorna. Kanske kanske kommer den till användning för någon.
 
Gör man så många rosor som jag har gjort den senaste tiden får man in vanan och det går sen som på rullande band. Man behöver inte tänka så mycket utan går bara på rutin. Jag tycker att små rosor är enkla att göra. När det kommer till stora, då är det en annan femman.
 
♥ Små rosor i fondant ♥
 
Har använt Panduros sp (sockerpasta ) och det har fungerat bra men det finns bättr sort. Denna är iaf mjuk och behöver inte knådas för länge.
Har använt  storlekar på rosuttickare, 3 och 5 cm och en rund utstickare för att kunna forma knoppen.
Bolltull, kavel, lim och pensel är andra saker du behöver.
Kommer att förklara steg-för-steg, beeskrivning under varje bild.
 
 
Knåda sp mjuk, mjöla ev arbetsbordet med maizena eller potatismjöl och kavla sp så tunt det bara går.
Blandar man sp med Gum-Tex får man fp (flowerpaste) som går att kavla ännu tunnare och torkr väldigt fort.
Ta ut ett antal blad med utstickare.
 
 

För att göra 4 rosor behövs:

  1. 4 små koner i sp, dessa rullar du och formar.
  2. 4  st runda blad.
  3. 8 st små blad (rosutstickare nr 1)
  4. 4st större bladd (osutstickare nr 2)
 
 
Börja med att tuna ut kanterna på de runda bladen. Det gör du genom att använda bolltull och dra runt kanterna.
Tuna ut även kanterna på 4 st 5-blad (nr 1). Rulla varje kon i en rund blad som på bilden. Om det behövs kan du limma kanten. Det behövde jag inte göra eftersom sp:n var lite klibbig. Man ska inte göra fondantblommor i 30 graders värme. Varje knopp har jag satt på en tandpetare oh tryckt in i frigolit. Det är inget måste men det hjälper dig att hantera rosorna.
 
 
Bilden visar i vilken ordning du ska klistra bladen runt knoppen.
 

Nu börjar vi. Ta en knopp och sätt i mitten på en 5-blad (nr 1) som du har tunat ut kanterna på. Pensla med lite lim, alternativ vatten, på blad nr 1 och fäst runt knoppen. Gör samma sak med resterande 4 blad i rätt ordning enligt bilden innan.
 

Du får justera toppen på bladen som du tycker för att få rätt öppning på rosen.
Gör samma sak med alla 4 knopparna. Sätt de små rosknopparna i frigolit.
 
 
När du har tunat ut resterande 4 5-blad (nr 1) ska du upprepa samma procedur som innan.
Sätt den lilla rosen i mitten på en 5-blad och pensla bladen med lite lim och klistra bladen lite halvt om den lilla rosen i samma ordning som tidigare.
 
 
Här ser ni  de små rosorna efter att jag har lagt på även den stora 5-blad (nr 2). Dessa blad ska absolut inte klistras helt runt rosen, utan lite lösare så din ros öppnar sig. Det går att forma lite bladen med fingrarna så länge rosen är mjuk och inte har torkat helt.
Låt rosorna torka helt innan du använder dem. Kan ev spraya lite glitter på.
 


Det blev några rosor, alla är gjorda i samma sort sp, Panduros egna.
Vill du göra större rosor får du ta en till rad 5-blad (nr 2) och ev en ännu större, nr 3.
En annan dag ska jag visa hur man bygger på större och öppnare rosor nu när jag har utnämnt mig själv till rosexpert ;-)
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Nannica

Postad den

Shit vad fint. Och smidigt! Jag måste testa!

Svar: Gör det och berätta gärna vad du tycker :)
Simona

Hanna

Postad den

Jättefint!

Svar: Tack snälla :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf