Powered by Jasper Roberts - Blog




Guld bullar med saffran och kanel - Första advent

Print Friendly and PDF
Finns ingenting som är mer julig en saffransbröd. I min mening. Lägg till massor av smör och kanel och du har världens godaste bulle. 
 
♥ Smör och kanel saffransbullenystan ♥
En sats ger ca 16-18 rejäla bullar, XL size
Tid: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt
Betyg:SSSSS++++
 
Deg:
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl standard mjölk
  • 50 g jäst  för söta degar (fungerar med vanligt blå jäst också)
  • 1,5 dl strösocker
  • 50 g smör normalsaltat
  • 2-3 kuvert a 0,5 g saffran
  • 1 tsk sprit ( för att lösa upp saffran i )
  • 12-14 dl mjöl ( använder Manitoba Cream som "har unika jästkrafter och ger saftiga och luftiga bröd")
Fyllning:
  • 1- 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör rumsvarmt
  • rikligt med malet kanel
Smält smöret till degen och tillsätt socker, grädde och mjölk. Låt allt blifingervarmt, ca 37 grader.
Smula jästen i en skål och rör i lite varmt vätska tills den har löst upp sig.Blanda med resterande vätska.
Stöt saffranet i mortel, blanda med en tsk socker och sprit. Rör om och lös upp i den varma vätskan.
Häll i ca 12 dl mjöl i vätskan, till att börja med. Knåda degen för hand eller med fördel i assistent. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa kanterna på skålen eller assistenten. Ska vara glansig och inte kännas kladdig. Använder du assistent låt den gå minst 10 minuter. Jäs under handduk på en varm och dragfri plats för ca 30-35 minuter, till dubbelstorlek.
Under tiden sätt ugnen på 200 grader. Rör smör med socker och kanel till fyllningen.
Du kan göra som vanliga kanelbullar eller som nystan. Jag föredrar den sist nämnda varianten, älskar bara formen.
Hur du snurrar till bullarna kan du se här.
Sist jag var i Dubai köpte jag iranskt saffran på marknaden. Det var värt varenda dirham.
Tack för att du tittade in! Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tyckte om receptet.
 
FOTO: SIM🖤NA MUNTEAN
Klicka gärna på lilla ♡ om du gillar det du ser! Kram

Kommentarer

Anonym

Postad den

Hur länge ska dom jäsa efter att man har snurrat dom? Och hur länge ska dom gräddas?

Svar: hej, när man går in på länken som visar hur man snurrar bullarna, står där både jäsningstid och gräddningstid. http://cookiesandsweets.se/2014/october/cinnamon-buns-2.html . Dem ska jäsa i ca 30 minuter eller till dubbelstorlek och gräddas i ca 20-25 minuter beroende på ugn och hur stora bullar man har gjort. dem ska vara gyllenebruna :)
Simona

Kommentera här


Mat och Dryck mytaste.net Matklubbens Topplista 037jhDBf